32°35′00″N 116°47′00″E / 32.58333°N 116.78333°E / 32.58333; 116.78333

Okrug Shou (寿县) je okrug u provinciji Anhui u Narodnoj Republici Kini. Nalazi se pod nadležnošću Lu'ana. Ima oko 1,280.000 stanovnika, a površina mu iznosi 2986 kv. kilometara. Predstavlja Nacionalni kulturni i historijski grad.

Pod nadležnošću okruga se nalazi 17 gradova, 7 prigradskih i 1 etničko prigradsko naselje.

Historija uredi

Shou je u prošlosti bio poznat po imenima Shouchun (壽春) i Shouyang (壽陽), odnosno mjesto gdje se nalazila treća po redu prijestolnica Kraljevine Chu, osnovana nakon što su staru prijestolnicu Ying uništile Qinove trupe. Od vremena dinastije Qin do perioda Tri Kraljevstva imao je status Jiujianga zapovjedništva (九江郡). U njemu se okrunio Yuan Shu za vrijeme perioda Tri Kraljevstva. Za vrijeme dinastije Jìn se u okrugu odigraaa bitka na rijeci Fei. Shou je za vrijeme dinastija Sui i Tang postao širom Kine poznat po svopjoj keramici. Iz okruga su također poticali mnogi znameniti funkcionari dinastije Song, uključujući premijere. Krajem dinastije Qing, u doba tajpinškog ustanka u Shou je uhvaćen Chen Yucheng.

Ekonomija uredi

Okrug Shou County je ispresijecan rijekama, te je zbog toga u njemu razvijena poljoprivreda. Glavne kulture su riža, pšenica i pamujk. Trenutno je Okrug Shou u fokusu nacionalnog projekta s ciljem povećanja poljoprivredne proizvodnje. Prolaz Zhengyang, smješten na rijeci Wai je glavna prometna arterija Anhuija.