Shepseskare Isi

Shepseskare Isi na hijeroglifima
serekh ili Horusovo ime
S42N28G43
praenomen ili ime na prijestolju
R8G43F12S29D21
nomen ili ime pri rođenju
N5A51S29S29D28

Tajanstveni kralj uredi

Shepseskare Isi, također poznat kao Shepseskare, (na grčkom Sisiris), bio je faraon Egipta u doba Pete dinastije, te se smatra da je vladao oko 2426. pne.2419. pne.. On je najmanje poznat od svih vladara dinastije i neki egiptolozi kao Miroslav Verner su tvrdili da je njegova vladavina trajala samo nekoliko mjeseci, za što dokaz postoji u nedovršenoj kraljevskoj piramidi u Abusiru, čiji su temelji jedva dovršeni, da bi izgradnja potom bila obustavljena. Međutim, i Torinski popis kraljeva i Manethon sugeriraju da je Egiptom vladao sedam godina. Jedini artefakti njegove vladavine jest nekokiko glinenih pečata iz Abusira, gdje je kralj možda bio sahranjen, te dva cilindiriočna pečeta, prema Verneru (str.396). Verner promovira hipotezu prema kojoj je Shepseskare naslijedio, umjesto prethodio Neferefreu što se temelji na arheološkom kontekstu nedavno (1982) otkrivenih glinenih pečata s kraljevim imenom unutar zagrobnog hrama Neferefrea u Abusiru. On na Shepseskarea gleda kao na Sahureovog sina koji je peuzeo vlast od Neferefrea nakon njegove smrti u 2. godini vladavini. Verner posebno navodi da je izgradnja Shepseskareove piramide

"bila obustavljena [te] korsepondira s radom od nekoliko jedana, vjerojatno ne više od jednog ili dva mjeseca. U stvari, lokacija je bila samo poravnana, a iskopavanje jame u kojoj će se sagraditi podzemna grobna komora je tek započela. Nadalje, vlasnik piramide je očito htio kroz izbor lokacije (na pola puta između Sahureove piramide i Userkafovog sunčevog hrama) objaviti svoju povezanost bilo sa Sahureom ili Userkafom. Teoretski, samo dva kralja 5. dinastije čije piramide još nisu oktrivene se mogu uzeti u obzir – Shepseskara ili Menkauhor. Međutim, prema brojnim suvremenim dokumentima, Menkauhor ... je vjerojatno dovršio [svoju] piramidu drugdje, u Sjevernoj Saqqari ili Dahshuru. Shepseskara, stoga, izgleda kao vjerojatniji vlasnik nedovršene platforme za piramidu u Sjevernom Abusiru. Graidtelj platform (tj. Shepseskare) je morao vladati kroz vrlo kratko vrijeme."(str. 399)

Prema Vernerovom mišljenju, Shepseskare preuzimanje vlasti je bio pokušaj da se očuva obiteljska loza Sahurea na prijestolju. Njega je konačno suzbio Niuserre, Neferefreov mlađi brat i mlađi sin Neferirkarea i Khentkaus II. Verner naglašava ključnu ulogu kraljice Khentkaus II u Niuserreovom konačnom uzdizanju na prijestolje, te to objašnjava njen veliki ugled u egipatskom folkloru i "dograđivanja i poboljšavanja njenog zagrobnog hrama" od strane Nyuserrea. (str. 399-400)

Nedovršena piramida, otkrivena 1980-ih, i smještena sjeverno od Sahureove piramide kod Abusira, se smatra Shepseskareovom piramidom.

Literatura uredi

  • Miroslav Verner, Archaeological Remarks on the 4th and 5th Dynasty Chronology, Archiv Orientální, Volume 69: 2001, pp.395-400

Vanjski linkovi uredi

Prethodi:
Neferirkare Kakai
Faraon Egipta
Peta dinastija
Slijedi:
Neferefre