She: A History of Adventure

She (sh. Ona), s podnaslovom A History of Adventure (sh. Historija avanture), je roman britanskog književnika Henryja Ridera Haggarda, prvi put objavljen u nastavcima u časopisu The Graphic od oktobra 1886. do januara 1887. She se smatra jednim od klasika fantastične književnosti, a do 1965. godine je prodan u više od 83 miliona primjeraka na 44 jezika,[1] te se smatra jednim od najvećih književnih bestselera svih vremena. Odmah nakon objavljivanja je stekao veliku popularnost, te se, uz King Solomon's Mines, smatra najuticajnijom od svih knjiga Ridera Haggarda.

She: A History of Adventure
Naslovna stranica prvog izdanja romana She
Autor(i)H. Rider Haggard
IlustratorE.K. Johnson (The Graphic)
Maurice Greiffenhagen & C.H.M. Kerr (izdanje iz 1888. godine)
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
SerijaSerija o Ayeshi
Žanr(ovi)fantasy
pustolovina
ljubavni roman
gotika
IzdavačLongmans
Datum izdanja1887
Vrsta medijaštampa (u nastavcima, tvrdi i meki uvez)
Stranica317 (tvrdoukoričeno izdanje iz 1887. godine)
ISBNNA
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Ayesha, the Return of She

Zaplet u prvom licu opisuje putovanje Horacea Hollyja i njegovog stićenika Lea Vinceya u izgubljeno kraljevstva u unutrašnjosti Afrike. Tamo pronalaze primitivnu rasu urođenika kojima vlada tajanstvena i svemoćna bijela kraljica Ayesha, poznata kao "Ona" ili "Ona-Koju-Se-Mora-Slušati". Smatra se kako je Rider Haggard ovim djelom stvorio konvencije pod-žanra izgubljenog svijeta, koga će kasnije pratiti mnogi drugi likovi.[2]

She se također smatra primjerom imperijalističke književnosti u Britaniji 19. vijeka, odnosno djelom na koje su značajno uticala Rider Haggardova iskustva u burskim republikama i britanskim kolonijama. Zaplet u brojnim detaljima koristi rasne i evolucijske koncepte kasnog viktorijanskog perioda, a posebno ideje o degeneraciji i slabljenju rase karakteristični za fin de siècle. S druge strane, lik She (One) je u mnogo čemu predstavljao propitivanje ženskog autoriteta i moći, zbog čega se ponekad naziva i proto-feminističkim.

Izvori uredi

  1. „Cinema: Waiting for Leo”. Arhivirano iz originala na datum 2013-08-24. Pristupljeno 2013-07-11. 
  2. Carter, Lin, ur. (1976). Realms of Wizardry. Garden City, NY: Doubleday and Company. str. 64. 

Vanjske veze uredi