Sanela Diana Jenkins

Sanela Diana Jenkins (rođena u Sarajevu kao Sanela Ćatić, 1973) je bosanskohercegovačka poduzetnica i aktivistica koja trenutno živi u Kaliforniji.

Sanela Diana Jenkins
RođenjeSanela Ćatić
1973. (dob: 50–51)
Sarajevo, SR BiH, SFRJ
EtnicitetBošnjakinja
Alma materSarajevski univerzitet, London University
Zanimanjepoduzetnik i filantrop
Bogatstvo>150 mil. £
Suprug/aRoger Jenkins (1999–2011)
Djeca2 (Roger Jenkins)
Website
dianajenkins.com

Rodila se u bošnjačkoj porodici u Sarajevu, kao dijete oca ekonomista i majke računovođe. Studirala je ekonomiju na Univerzitetu u Sarajevu kada je izbio rat, odnosno započela opsada Sarajeva, tokom koje će poginuti njen brat Irnis. Na samom početku je izbjegla u susjednu Hrvatsku gdje je provela godinu dana prije odlaska u London gdje je nastavila studije.

Tokom studija je osnovala kompaniju koja se bavila izradom kupaćih kostima. S vremenom je stvorila niz uspješnih tvrtki i tako stečen kapital često koristila u filantropske svrhe. Zapadnoj javnosti je najpoznatija po tome što je 2009. izdala Room 23, knjigu fotografija koje je izradila Deborah Anderson, a koja sadrži portrete mnogih istaknutih svjetskih celebrityja. Godine 2010. se zajedno sa Seanom Pennom istakla pružanjem humanitarne pomoći potresom poharanom Haitiju.

Godine 2010. je platila kauciju za Ejupa Ganića kada je bio uhapšen po međunarodnoj potjernici koju su srpske vlasti izdale zbog tzv. slučaja Dobrovoljačka.

Od godine 1999. do 2011. je bila u braku sa škotskim bankarom Rogerom Jenkinsom s kojim ima dvoje djece.