Salvatore Carnevale

Salvatore "Turi" Carnevale (Galati Mamertino, 23. septembar 1923 - Sciara, 16. maj 1955) bio je italijanski sindikalni aktivist rodom sa Sicilije.

Carnevale je bio član Italijanske socijalističke partije (PSI) čiji je ogranak organizirao u Sciari. Godine 1951. je organizirao lokalne seljake i poljoprivredne radnike u akciju zaposjedanja zemljišta; zbog toga je osuđen na dvije godine zatvora, koju je odslužio u Toscani. Po povratku u rodni kraj je, upoznavši se sa iskustvima svojih kolega u razvijenijim krajevima, počeo koristiti slične tehnike organizacije seljaka i radnika u Sciari, te se, između ostalog, izborio za osmosatni radni tjedan.

Nedugo potom je ubijen hicima iz vatrenog oružja. Kao počinitelji su optuženi Giorgio Panzeca, Antonio Mangiafrida i Luigi Rocco, koje je na zločin navodno potakla zemljoposjednica princeza Nortarbolo. Na suđenju su se na suprotnim stranama našli dva buduća predsjednika Republike - okrivljenike je branio Giovanni Leone, dok je socijalistički vođa Sandro Pertini zastupao njegovu majku Francescu Serio, koja će poslije postati jedna od prvih antimafijaških aktivista na Siciliji. Godine 1960. su sva trojica proglašena krivim i osuđena na zatvorske kazne, ali je kasnije presuda oborena na žalbenom sudu i sva trojica su oslobođena.

Godine 1962. je slučaj Salvatorea Carnevalea potakao snimanje igranog filma Un uomo da bruciare, gdje je lik sindikalnog aktivista tumačio Gian Maria Volonte.