Saborna crkva u Podgorici

Saborna crkva vaskrsenja Hristovog u Podgorici je glavni i najveći pravoslavni hram u Podgorici. Saborna crkva u Podgorici je središnja crkva Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

Saborna crkva u Podgorici
Naziv crkve Saborna crkva u Podgorici
Lokacija Podgorica
Crna Gora
Izgrađena 1999

Istorijat uredi

Gradnja Saborne crkve vaskrsenja Hristovog u Podgorici započeta je 9. avgusta 1993. (Pantelindan) U Momišićima, delu Podgorice, u blizini ostataka Crkve Svetih Apostola, koja je bila metoh Manastira Hilandara iz vremena Kralja Milutina, a pored Vaznesenjske Crkve.

Prvi radovi na gradnji Hrama počeli su 1993. godine, kada je arhitekta dr Predrag Ristić po blagoslovu Mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija uradio idejni projekat. na osnovu njegovog idejnog projekta Građevinski fakultet iz Podgorice uradio je projekat temelja Hrama i Kripte. Glavni projekat Hrama, a na osnovu idejnog rješenja dr Predraga Ristića uradio je "Projekt-inžinjering" iz Podgorice.

Kamen temeljac su osveštali i postavili Njihove Svetosti Patrijarh Srpski Pavle i Patrijarh Vaseljenski Vartolomej, Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije uz sasluženje velikog broja jerarha Srpske, Ruske i Grčke Pravoslavne Crkve, kao i mnoštvo sveštenstva i monaštva u prisustvu više hiljada vjernika.

18. maja 1994. godine svečanom Liturgijom koju su služili patrijarh Sveruski Aleksej, Patrijarh Srpski Pavle, Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije i veliki broj episkopa Ruske i Srpske Crkve osveštani su temelji Hrama Hristovog Vaskrsenja.

Dobrovoljnim prilozima vjernika uz finasijsku pomoć Vlade Crne Gore nastavljeni su radovi na Kripti koja je na dubini i završeni su 1997. Dalju gradnju Hrama nastavilo je preduzeće "Mostogradnja-inžinjering" koja je radove preuzela u novembru 1997. godine. Svojim nesebičnim neimarskim angažovanjem izvela je do sada najveći dio grubih radova. Završetkom centralne kupole postavljen je i zlatni krst na kupolu 18. novembra 1999. godine.

Hram je osveštan 7. oktobra 2013, čemu su prisustvovali poglavari pravoslavnih crkava: patrijarh srpski Irinej, vaseljenski Vartolomej I, jerusalimski Teofil III, moskovski Kiril kao i predstavnici iz sveta politike[1].

U januaru 2014. pažnju je privukla freska na kojoj su prikazane ličnosti u paklu: Tito, Marx i Engels ali i savremeni crnogorski političar Ranko Krivokapić[2]. Sa druge strane, nagađa se da li je na ktitorskoj fresci prikazan premijer Milo Đukanović[3].

Izvori uredi

Reference

Spoljašnje veze uredi