Ovo je kinesko ime; porodično ime je Ruan.


Ruan Lingyu (kineski: 阮玲玉pinyin: Ruǎn Língyù; 26. april 1910 – 8. mart 1935), rođena kao Ruan Fenggen (pojednostavljeni kineski: 阮凤根tradicionalni kineski: 阮鳳根pinyin: Ruǎn Fènggēn), bila je kineska filmska glumica, poznata kao prva zvijezda kineske kinematografije, ali i po tragičnoj smrti koja joj je prekinula karijeru na samom vrhuncu popularnosti.

Ruan Lingyu

Kinesko ime 阮玲玉 (tradicionalno)
Kinesko ime 阮玲玉 (pojednostavljeno)
Drugo ime/na Lily Yuen
Ruan Yuyin (阮玉英)
Period aktivnosti 1927–1935

Rođena je u siromašnoj radničkoj porodici u Šangaju. Glumom se počela baviti u dobi od 16 godina, nakon smrti oca, kako bi prehranila svoju majku. Priključila se studiju Mingxing Film Company. Slavnom je postala zahvaljujući filmu Proljetni snovi stare prijestolnice (故都春夢) 1930. godine, koga je snimila za filmski studio Lianhua. Slijedio je niz zapaženih uloga koji su u pravilu imali snažnu notu socijalne angažiranosti, i u kojima je Ruan Lingyu često tumačila uloge prostitutki i zlostavljanih žena.

Privatni život Ruan Lingyu je obilježila veza, odnosno brak sa Zhang Daminom, sinom majčinih poslodavaca. Zhang je razvio ovisnost od kocki i trošio sve honorare svoje supruge. Godine 1933. se Ruan od njega razvela i počela živjeti sa tajkunom po imenu Tang Jishan. Nakon što je godine 1934. snimila svoj pretposljednji film Nove žene, za cijelu aferu su se počeli zanimati šangajski tabloidi, a potom je Zhang protiv nje podigao tužbu. Ruan je izvršila samoubistvo prekomjernom dozom barbiturata. Postoji urbana legenda da je ostavila oproštajnu poruku u kojoj tabloide optužuje za svoju smrt, ali nju nisu potvrdili historičari i biografi.

Godine 1992. je u Hong Kongu o njoj snimljen biografski film Center Stage, gdje ju je tumačila Maggie Cheung. Godine 2005. je u NR Kini snimljena TV-serija Ruan Lingyu, gdje ju je tumačila Jacklyn Wu Chien-lien.

Filmografija uredi

Literatura uredi

  • Richard J. Meyer (2005). Ruan Ling-Yu: The Goddess of Shanghai. Hong Kong University Press. ISBN 962-209-395-7. 

Izvori uredi

Vanjske veze uredi

  Ovaj članak sadrži kineski tekst.
Bez pravilne podrške za renderiranje, možete vidjeti upitnike, kvadrate i druge simbole umjesto kineskih znakova.