Rin Tin Tin (septembar 1918 – 10. august 1932) bio je mužjak psa -vučjaka - koga je za vrijeme prvog svjetskog rata na bojištu u Francuskoj pronašao vojnik po imenu Lee Duncan i dao mu nadimak "Rinty". Duncan je dresirao Rin Tin Tina (također poznatog kao Rin-Tin-Tin) i omogućio mu angažman u nijemim filmovima. Rin Tin Tin je postao velika zvijezda na kino-blagajnama i nastupio u 27 hollywoodskih filmova, stekavši svjetsku slavu. Zajedno sa ranijom psećom zvijezdom po imenu Strongheart, Rin Tin Tin se smatra zaslužnim za porast popularnosti vučjaka kao kućnih ljubimaca. Popularnost i velika zarada od Rin Tin Tinovih filmova se također smatra zaslužnim za uspon studija Warner Bros. kao i karijere producenta Darryla F. Zanucka. Vjeruje se da je 1929. Rin Tin Tin mogao osvojiti najviše glasova za prvog Oscara za najboljeg glumca, ali da je losangeleska Akademija na kraju ipak zaključila da tu nagradu treba dobiti ljudsko biće.

Rin Tin Tin u filmz Frozen River, 1929.

Nakon što je Rin Tin Tin uginuo 1932. godine, njegovo ime je preuzelo nekoliko srodnih vučjaka, koji su nastupali na filmu, radiju i televiziji. Rin Tin Tin, Jr. se pojavio u nekoliko filmskih serijala, ali mu je nedostajao talent njegovog oca. Rin Tin Tin III, za koga se govorilo da je Rin Tin Tinov unuk (a vjerojatno je tek bio u daljem srodstvu), je potakao korištenje pasa u drugom svjetskom ratu, a također je nastupio 1947. u filmu sa dječjim glumcem Robertom Blakeom.

Duncan je 1950-ih dresirao psa po imenu Rin Tin Tin IV za TV-seriju The Adventures of Rin Tin Tin, ali je on ostavio loš dojam u test-snimakama, te je zamijenjen psima koje je dresirao Frank Barnes, a od kojih je najpoznatiji Flame, Jr., ili JR, mada je publika mislila da je riječ o istom psu.

Nakon Duncanove smrti 1960. godine su filmska prava na Rin Tin Tina prešla kod televizijskog producenta Herberta B. "Berta" Leonarda, koji je od 1988. do 1993. radio na nekoliko TV-serija - kanadskoj Katts and Dog, američkoj Rin Tin Tin: K-9 Cop i francuskoj Rintintin Junior. Nakon Leonarodve smrti 2006. njegov advokat James Tierney je u američko-bugarskoj korpodukciji snimio film Finding Rin Tin Tin posvećen Duncanovom otkriću psa. U međuvremenu su predmete vezane uz Rin Tin Tina u Teksasu počela skiupljati Jannettia Propps Brodsgaard, koja je također otkupila i nekoliko Rin Tin Tinovih potomaka počevši od 1957. Zahvaljujući njoj je Rin Tinova loza, očuavana, a Brodsgaardova unuka Daphne Hereford je 1993. registirala Rin Tin Tina kao zaštitni znak i otkupila ime domene rintintin.com i rintintin.net. Njeno nasljedstvo je preuzela kćer Dorothy Yanchak, čiji pas Rin Tin Tin XII javno predstavlja nasljeđe Rin Tin Tina.

Originalna filmografija uredi

Filmografija Rin Tin Tin Juniora uredi

Filmografija Rin Tin Tina III uredi

Vanjske veze uredi