Rimski most u Vrancima

Rimski most u Vrancima je most u naselju Vranci, opština Kreševo, Bosna i Hercegovina.

Lokacija uredi

Selo Vranci udaljeno je oko 2 km jugozapadno od grada Kreševa, smješteno u uskoj dolini potoka Mrganovac na padinama planine Lopata.

Istorija mosta uredi

Most poznat kao ‘’Rimski most’’ nalazi se na trasi rimskog rudarskog drumskog pravca, čiji ostaci su pronađeni na udaljenosti od oko 400 metara od mosta. O njegovim graditeljima i nastanku nema puno podataka, ali se na osnovu same lokacije i morfologije terena može izvesti zaključak da je most na ovom mjestu morao postojati još u antičko vrijeme. Rimski most je bez sumnje, najstariji očuvani građevinski objekt na kreševskom području.

Opis uredi

Oblik nivelete pokazuje da je nadzemni dio konstrukcije nastao u osmanskom periodu. Ima jednostavnu formu, izveden na jedan polukružni luk, koji se oslanja direktno na obale rječice bez ikakvih posebnih upornjaka. Dužina mosta iznosi 9,5 metara i mogu ga koristiti samo pješaci. Most danas ne vodi nikud i ne služi ničemu osim da se komšije međusobno posjećuju. Zbog dugogodišnje izloženosti nepovoljnim atmosferskim utjecajima, zubu vremena i neodržavanju most je danas u lošem stanju, mada je posljednji put obnovljen 2010. godine. Pored mosta je postavljena česma, izrađena od drveta okovanog željeznim obručima koje su izradili vranački kovači, što dodatno oplemenjuje okolinu mosta i čitavo selo, povezujući tako stare tradicije.

Most je proglašen za nacionalni spomenik BiH. [1]

Reference uredi

Vanjske veze uredi