Amfiboli predstavljaju značajne mineralne vrste, jer se javljaju u mnogim genetski različitim stenama. Prisustvo amfibola je naročito značajno u magmatskim I metamorfnim stenama. Kod amfibola se javlja OH grupa. Amfiboli mogu biti rombični I monoklinični.[1][2][3] Ribekit NaFe32+Fe23+Si8O22(OH)2 Ribekit spada u amfibole. Kristališe monoklinično. Kristali su redak način pojavljivanja ovog mineral. Obično se javlja u vidu prizmatičnih ili pritkasto igličastih agregata. Vlaknasti agregati tipa azbesta nazivaju se krokidolitom odnosno krokidolitskim azbestom.

Ribekit
KategorijaMineral
Identifikacija
Bojacrne boje, prožračan do providan, staklaste sjajnosti
Cepljivostima

Hemizam uredi

Rikebit je promenljivog sastava. Deo Fe2+ može biti zamenjen sa Mg kod Mg- ribekita. Često gradi čvrste rastvore sa glaukofanom koji se nazivaju krositima.

Fizičke sobine uredi

Ribekit je tamnoplave do skoro crne boje. Prozračan do providan mineral, staklastog sjaja. Cepljivosti kao kod ostalih amfibola. Ogreb je karakterističan- plav. Krokidolit je sivo plave boje, svilaste sjajnosti. Međutim, kod krokidolita veoma brzo dolazi do oksidacije Fe2+ do Fe3+ , tako da krokidolit obično ima zlatnožutu do zlatno žutomrku boju. Tvrdine je 6. Specifične mase 3,0- 4,40 u zavisnosti od sastava. Dijagnostičke osobine Makroskopski se prepoznaje po načinu pojavljivanja , boji i boji ogreba.

Postanak(parageneza) uredi

Ribekit je pretežno magmatski i regionalno metamorfni mineral. Javlja se u alkalnim magmatskim stenama i njihovim pegmatitima. Može se javiti i kao akcesoran mineral u kiselim magmatskim stenama. Može imati veoma različite parageneze. Regionalno metamorfni ribekiti javljaju se u alkalnim gnajsevima, egirin- ribekitskim gnajsevima itd. Mg- ribekiti mogu biti prisutni vrlo često u stenama umerenog stepena metamorfizma facije zelenih škriljaca. Veoma je redak kao hidrotermalan mineral. Transformacijama prelazi u hidrokside Fe i siderit, minerale glina itd.[2][3]

Rasprostranjenost uredi

Ribekit za sada nije konstantovan kod nas. Mg- ribekiti se javljaju u regionalno metamorfnim stenama tipa škriljaca u okolini Seča reke i Kostojevića u zapadnoj Srbiji. Praktičnu primenu krokidolitski azbest ima kao termoizolacioni materijal. Krokidoliti iz Južne Afrike koji su metasomatski potisnuti sa kvarcom, ili se javljaju u obliku agregata u gustih kvarcu nazivaju se tigrovim okom, i koriste se kao ukrasni do poludragi kamen.

Vidi još uredi

Reference uredi

  1. Mineralogija, Zorica Tomic
  2. 2,0 2,1 Dr Zorica Tomić: Osnovi mineralogije (2010), Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Beograd
  3. 3,0 3,1 Dr Danilo Babič: Mineralogija (2003), Univerzitet u Beogradu, Rudarsko-geološki fakultet, Beograd

Spoljašnje veze uredi