Za ostala značenja, vidi Rialto (razvrstavanje).

45°26′19″N 12°20′05″E / 45.4385°N 12.3348°E / 45.4385; 12.3348

Pogled na Ponte di Rialto sa Kanala Grande

Rialto je financijsko i trgovačko središte Venecije, u sestiereu San Polo, poznat po svojoj tržnici i impozantnom mostu Ponte di Rialto preko Kanala Grande.

Historija uredi

Rialto je najstariji dio Venecije, na kojem su se prvi naseljenici pojavili već u 8. vijeku i izgradili maleno selo Rivoaltus (visoka obala) na Realtinskim otocima, duž obje obale tadašnjeg kanala Rio Businiacus. Ovo je bio nukleus iz kog se kasnije razvila Venecija. Ubrzo je kanal Businiacus postao poznat kao Kanal Grande, a ime Rialto se odtad upotrebljavalo samo za područje na lijevoj obali (iako današnji Venecijanci Rialtom zovu kvart na obje obale oko mosta).

Rialto je dobio na važnosti 1097. kada se tu preselila venecijanska tržnica. U sljedećem vijeku je postavljen pontonski most od vezanih čamaca preko Kanala Grande koji je 1181. sagradio Nicolò Barattieri. Most su Venecijanci zvali Ponte della Moneta, zbog tog jer je sa njegove istočne strane stajala prva mletačka kovnica novca Zecca.[1]

Tržnica u Rialtu je vjekovima rasla, pa su uz nju sagrađeni i brojni fondachi, uključujući i znameniti Fondaco dei Tedeschi s druge strane mosta. Vremenom su tamo nastale prodavaonice luksuznih dobara, banke i osiguravajuća društva kao i gradski porezni uredi. U Rialtu je radila i gradska klaonica. Većinu građevina u Rialtu je uništio katastrofalni požar iz 1514. koga je preživjela samo crkva San Giacomo di Rialto. Rialto je s vremenom obnovljen i iz tog perioda datiraju Fabriche Vechie, a Fabbriche Nuove su sagrađene 1553. godine. Kip Il Gobbo di Rialto je sagrađen u 16. vijeku. Danas se tamo nalazi tržnica Erberia i ribarnica Campo della Pescheria. Rialto se često spominje u književnim djelima, uključujući Shakespeareovog Mletačkog trgovca.

Izvori uredi

  1. Molmenti, Pompeo; Horatio Forbes Brown (13. 10. 1906) (engleski) (Google books). Venice: Its Individual Growth from the Earliest Beginnings to the Fall of the Republic. Chicago: A.C. McClurg & Co.. str. 29. Pristupljeno 5. 9. 2008.