Res gestae divi Augusti

Res gestae divi Augusti (na latinskom doslovno "Djela božanskog Augusta") je autobiografski tekst koga je pred svoju smrt godine 14. n.e. napisao Oktavijan August, prvi rimski car. U njemu je August opisao dostignuća svoje gotovo poluvjekovne vladavine; sastoji se od kratkog uvoda, 35 odlomaka i posthumnog dodatka. Obično se dijeli na četiri djela - prvi, koji opisuje Augustove političke funkcije; drugi, u kome detaljno navodi donacije u novcu i zemlji koje je pružao građanima Italije i svojim vojnicima; treći, koji se bavi njegovim vojničkim i diplomatskim potezima, te četvrti u kome se tvrdi kako su Rimljani podržavali njegovu politiku.

August je tekst uvrstio u svoju oporuku, kojom je Senatu naložio njeno objavljivanje. Na temelju nje su izrađene brojne kopije i distribuirane širom Carstva. Od njih je najpoznatija Monumentum Ancyranum, dvojni natpis na latinskom i grčkom u Augustovom hramu u današnjoj Ankari.

Većina historičara smatra da je Augustov tekst zbog svoje prirode više djelo propagande nego pouzdani historijski izvor; s druge strane, s obzirom da se Augustov režim principata održao decenijama i vijekovima nakon njegove smrti bez ozbiljnih pokušaja obnove Republike, smatra se jednim od uspješnijih primjera propagande u historiji.

Vanjske veze uredi