Republika Lakota


Republika Lakota je predložena država u granicama SAD-a čija teritorija pokriva nekoliko hiljada milja unutar saveznih država Nebraske, Vajominga, Montane, Sjeverne Dakote i Južne Dakote. Granice koje su predložene podudaraju se sa onima iz Sporazuma iz Forta Laramija iz 1851. Prema proceni UNPO Republiku Lakota naseljava 100.000 stanovnika[2]

Republika Lakota
Republic of Lakotah
GesloMitaku Oyasin (Lakota), "Svi smo srodni"
Položaj Lakote unutar SAD
Položaj Lakote unutar SAD
Položaj Lakote unutar SAD
Glavni gradnijedan službeno objavljen
Porcupine, Južna Dakota (neslužbeni)
Najveći grad Omaha
Službeni jezici Lakota
Vlada Matrijarhalna konfederacija (prijedlog), nepriznata država
 -  Glavni pokretač Russell Means
nezavisnost
 -  prijedlog za nezavisnost 19. decembar 2007 
 -  priznanje nepriznat 
Površina
 -  Ukupno 200, 000 km2
Stanovništvo
 -  Procjena za 2005  100.000[1] (uključujući sve stanovništvo Lakota porijekla) ([[Popis zemalja po broju stanovnika|]].)
Valuta trenutno USD ($)
Pozivni broj 1
Web domena nema

Proglašenje nezavisnosti bila je inicijativa američkih Lakota Indijanaca poznatih pod imenom "The Lakotah Freedom Delegation", koju predvode Rasel Mins (Oyate Wacinyapin) i Dvejn Martin (Canupa Gluha Mani). U pismu upućenom Stejt departmentu 17. decembra 2007. proglašavaju sve potpisane ugovore sa SAD-om nevažećima, a razlog je tome nepoštivanje niti jednoga od potpisanih u zadnjih 150 godina od strane SAD-a. Također ističu da neće više priznavati plemenske uprave i predsjednike postavljene od strane "Bureau of Indian Affairs".

Najveći grad u Lakoti bila bi Omaha, Nebraska. Oblasti sadrže najsiromašnije predjele SAD-a. Grupa navodi da unutar rezervata vlada kolonijalni aparthejd i da je u 150 godina SAD-ove administracije u rezervatima došlo do masovne nezaposlenosti, siromaštva i bolesti.

Vlada novoproglašene republike obećava da će se zauzeti rješavanjem ovih problema kao i obnove Lakota tradicije i jezika koji su u izumiranju. U planu je osnivanje vlastite energetske tvrtke za proizvodnju solarne energije i energije vjetra, a razmatra se i mogućnost uzgoja šećerne repe za proizvodnju biogoriva. Državljanstvo je dostupno svim pripadnicima Lakota naroda i svakom stanovniku koji živi na toj teritoriji. Vlada je privremeno smještena u Pine Ridge rezervatu u Južnoj Dakoti.

V. također uredi

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi