Republika Centralna Albanija

Republika Centralna Albanija
Zastava Republike Centralne Albanije Grb Republike Centralne Albanije
Službeni jezici albanski
Državna religija islamska
Glavni grad Drač
Najveće mesto Tirana,
Površina
Stanovništvo
Valuta
Trajala od 16. oktobra 1913. do 7. marta 1914.

Republika Centralna Albanija (alb. Republika e Shqipërisë së Mesme) je bila država sa sedištem u Draču koja je osnovana 16. oktobra 1913. godine.[1] Osnivač ove, međunarodno nepriznate, države je bio Esad-paša Toptani zajedno sa većim brojem islamista zemljoposednika.

Uprkos odluci velikih sila donetoj na Londonskoj ambasadorskoj konferenciji kojom je formirana Kneževina Albanija i imenovan Vilhelm od Vida za kneza, Esad-paša je 16. oktobra 1913. godine osnovao Republiku Centralnu Albaniju sa prestonicom u Draču.[2] On je imao pod svojom kontrolom više hiljada naoružanih vojnika i žandarma sa kojima je uspešno odolevao višemesečnoj crnogorskoj opsadi Skadra. Esad-paša je u periodu posle završetka balkanskih ratova i povlačenja vojske Kraljevine Srbije u avgustu 1913. godine jedini u Albaniji imao naoružane vojne i policijske odrede uz čiju pomoć je obezbeđivao red i mir u Albaniji. On je oko sebe okupio veliki broj islamista i zemljoposednika koji su bili uplašeni da bi vlada pod kontrolom velikih evropskih sila, predviđena odredbama Londonskog ugovora o miru, mogla da ih liši njihovih privilegija i uz njihovu podršku proglasio Republiku Centralnu Albaniju.

Esad-pašu i Republiku Centralnu Albaniju je finansijski podržavala Kraljevina Srbija koja je zauzvrat očekivala određene teritorijalne kompenzacije kod Crnog Drima i da se Esad-paša obračuna sa kačacima Ise Boljetinca i ostalih koji su bili okupljeni oko Ismailja Ćemalija.[3] Za Srbiju je bilo veoma važno da neutrališe oko 20.000 naoružanih kačaka pod komandom Ise Boljetinca, Hasana Prištine i ostalih vođa kačaka, pre očekivanog napada Bugara u Drugom balkanskom ratu.[4]

Osim podrške koju je ovoj državi pružila Kraljevina Srbija, Republika Centralna Albanija nije doživela međunarodno priznanje i prestala je da postoji kada je princ Vilhelm od Vida 7. marta 1914. godine došao u Albaniju i konsituisao vlast Kneževine Albanije prve međunarodno priznate albanske države, suštinski protektorata ondašnjih velikih sila. Da bi lakše uspostavio kontrolu nad Albanijom, Esad-paši Toptaniju su prepuštena dva najvažnija ministarstva u novoj vladi, tako da je Esad-paša Toptani bio i ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova.

Reference uredi

  1. [1] Arhivirano 2011-07-17 na Wayback Machine-u Robert Elsi, 1919 Essad Pasha Toptani: Memorandum on Albania
  2. „Veb sajt o albanskoj istoriji o Esad-paši”. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-17. Pristupljeno 2011-10-17. 
  3. [2] „The Albanians: a modern history“, Miranda Vikers, strana 82, Izdavač: I.B. Tauris & Co Ltd., 1995. ISBN 1-86064-541-0
  4. [3]The Kosovo Chronicles, Dušan T. Bataković, Beograd: Plato 1992., ISBN 86-447-0006-5

Vidi još uredi