Razgovor:Blajburške repatrijacije

Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Blajburške repatrijacije.
Rad na člancima


(bez naslova) uredi

Ljudi, kako ćemo da nazovemo ovaj članak? Da ostane ovako, ili da menjamo nešto, kao što je na engleskoj, tipa Blajburška predaja, Blajburška repatrijacija i sl? --Mladifilozof (razgovor) 00:04, 15 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Može Blajburška predaja ili Blajburški slučar (ime na sr wiki)--Rjecina2 (razgovor) 08:40, 15 oktobar-листопад 2012 (CEST)
Možda je najtačnije Blajburška predaja, jer je to ono što se u Blajburgu dogodilo. Pokolj, odnosno pokolji, streljanja i marševi smrti, su usledili nakon toga na teritoriji Jugoslavije. Na osnovu sadašnjeg naslova se stiče utisak da se pokolj desio u Blajburgu, što nije slučaj. --Mladifilozof (razgovor) 14:19, 15 oktobar-листопад 2012 (CEST)
Ili Blajburško izručenje? --Mladifilozof (razgovor) 21:50, 15 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Najbolje bi bilo tako, jer se na Bleiburgu nije dogodio nikakav veliki masakr, već kasnije u Kočevskom rogu, Mariboru, Macelju itd.
--Vitek (razgovor) 02:02, 17 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Predaja je samo jedan u nizu događaja koji su se zbili u svibnju 1945. Smatram da bi članak bilo najbolje nasloviti blajburške repatrijacije (usp. repatrijacija) jer to najbolje opisuje događaje koji svoj početak imaju na polju kraj Bleiburga. Repatrirani ratni zarobljenici i civili nisu bili samo s područja Jugoslavije. U članku se zatim može potanko izložiti kako su repatrirci bivali repatrirani u svoje matične države. Članak bi svakako trebalo pisati neutralno i verifikabilno s obzirom na to da je predmet članka kontroverzan, a sadržaj bi mogao biti sporan. Engleska Wikipedia je primjer koji bi trebalo više-manje slijediti što se tiče izlaganja gradiva. --Conquistador (razgovor) 02:57, 21. maja 2017. (CEST)

Nazad na stranicu "Blajburške repatrijacije".