Ray Harryhausen

Ray Harryhausen (Los Angeles, 29. lipnja 1920. - 7. svibnja 2013.), američki filmski producent i slavni kreator specijalnih efekata uz pomoč Stop Motion animacije

Ray Harryhausen
Ray Harryhausen 2007.
Biografske informacije
RođenjeRaymond Frederick Harryhausen
29. lipnja 1920.
Los Angeles
Smrt7. svibnja 2013 (92 godine)
SupružnikDiana Livingstone Bruce (1963. - danas)
Profesionalne informacije
Zanimanjeproducent
Inspiracija

Nakon što je pogledao film King Kong 1933., Harryhausen je postao fasciniran izradom specijalnih efekata uz pomoč minijatura. Nakon 2. svjetskog rata snimio je scenu vanzemaljca kako izlazi iz ratne mašine u jednom neostvarenom projektu filma "Rat svijetova". Nakon što je pokazao svoje radove Willisu O'Brienu, odmah je dobio angažman kao pomočnik na filmu Moćni Joe Young iz 1949. godine.

1953. Harryhausen je ostvario svoj prvi samostalni projekt, Čudovište iz dubine, koji je postao ogroman komercijalni uspjeh u kinima. u 50-ima i 60-ima ostvario je najveći uspjeh sa slavnim filmovima Jazon i argonauti, Gwangijeva dolina, Sedmo Sinbadovo putovanje i drugim, u kojima je izrađivao efekte za dinosaure, kiklope i divovska čudovišta. 1981. snimio je svoj zadnji film, Sukob titana. Nijedan od njegovih filmova nikada nije nominiran za Oscara za specijalne efekte, vjerojatno zbog toga što nije radio u Hollywoodu, nego u Londonu, gotovo pod uvjetima nezavisnih filmova, što je razljutilo njegove obožavatelje koji su prigovarali akademiji.

1992. godine osvojio je Oscara za životno djelo.

Filmografija uredi

Vanjske poveznice uredi

  1. Demon City Shinjuku Mook 宇宙船別冊 魔界都市〈新宿〉 (1988). Asahi Sonorama.