The Ramones su bili američki bend, i smatraju se prvom rock grupom. Priznato im je da su definirali zvuk i stav 1970-ih, makar nikad nisu postigli uspjeh kao svoji suvremenici The Clash ili Sex Pistols, ali su svejedno imali velik utjecaj na rock scenu.

Bend je sastavljen u Queensu (New York) 1974. Neprekidno su nastupali 22 godine sve do raspuštanja benda nakon turneje Lollapalooza 1996. Tri prvotna člana: Joey, Johnny, i Dee Dee Ramone su umrli u roku nekoliko godina poslje raspuštanja benda. Uvijek su smatrani utjecajnima, ali slava koju bend sad uživa je neusporedivo veća nego u doba kada su aktivno nastupali.

2007. su uvedeni u Long Island Music Hall of Fame.

Članovi uredi

Prvotni članovi bili su:

Kasniji članovi benda:

Clem Burke svirao je s Ramonesima pod imenom Elvis Ramone na 2 koncerta 1987 godine poslije odlaska Richie-a ali je ubrzo zamijenjem kad je Marky pozvan da se vrati. Raniji član, Richie, napustio je bend prije prvog snimanja (nepovezan sa Richie Ramoneom, gore). "U sjećanje na Richie Ramonea 1975" može se pročitati na crtežu nadgrobnog spomenika s unutarnje strane albuma Rocket to Russia . Prema Joeyu, postao je proizvođač gumbi.

Povijest uredi

Početci uredi

Članovi benda su se upoznali kao tinejdžeri, u srednjestaleškom dijelu Queensa, Forest Hillsu. Privukla ih je zajednička ljubav prema bendovima poput The New York Dolls, The Stooges i MC 5 i garažnom rocku 60ih. Većina članova benda je bila u raznim bendovima od kraja 60ih. Johnny i Tommy su bili u srednjoškolskom bendu poznatom kao 'Tangerine Puppets' , a Joey je na kratko bio u glam rock grupi pod imenom 'Sniper'. Prva postava Ramonesa uključivala je Jeffry Hymana na bubnjevima, John Cummingsa na gitari, i Douglas Colvina kao pjevača i bas gitarista. Colvin je prvi odlučio koristiti ime Ramone, i nazvao se Dee Dee Ramone. Bio je inspiriran činjenicom da je Paul McCartney koristio pseudonim Paul Ramone kada se prijavljivao u hotele. Ostali članovi benda su ga slijedili i promijenili imena; Hyman je postao Joey Ramone (prema pjevaču Joeyu Levineu), Cummings je postao Johnny Ramone, a sama grupa je dobila naziv The Ramones. Također u to vrijeme riječ ramone se povezivala s neredom i nasiljem.

Brzo nakon što je bend sastavljen, Dee Dee je shvatio da nemože svirati i pjevati odjednom (ali će nastaviti odbrojavati tempo na pocetku svake pjesme sa svojim "1-2-3-4!"). Joey ga je zamijenio ali on također nije mogao svirati bubnjeve i pjevati pa je mjesto bubnjara ostalo otvoreno. Bend je održavao audiciju za bubnjara, u Performance studiju, gdje su vježbali. Tamás Erdélyi , menadžer benda, zaposlenik studija i poznanik benda pokazivao je kandidatima kako svirati pjesme. Postalo je očito da je bio sposobniji svirati pjesme benda bolje od bilo koga drugog, i pridružio se bendu kao Tommy Ramone. Bio je najmotiviraniji od četvorice što se tiče uspjeha, i prvi ih je doveo u studio.

Svoj prvi nastup imali su 30. ožujka 1974. u Performance studiju. Njihove rane pjesme bile su kratke i brze, većinom oko 2 minute u trajanju. Raniji naslovi su uključivali "I Don't Wanna Walk Around with You," "I Don't Wanna Go Down to the Basement," i "I Don't Wanna Get Involved with You." Dee Dee je kasnije rekao, "Nismo napisalo pozitivnu pjesmu sve do 'Now I Wanna Sniff Some Glue'."

Raspad uredi

Nakon nastupa na Lollapalooza festivalu 1996 , Ramonesi su se raspali, zbog neslaganja unutar benda i frustracije ne ostvarivanjem komercijalnog uspjeha. Joey je također priznao da je imao problema s drogom, i velikih problema s pićem u 80ima. Joey je prestao piti početkom 1990ih, ali mu je dijagnosticiran limfom 1995. Nakon toga počeo se je aktivno baviti jogom i zdravo se hraniti. Kasnih 90ih počeo je trgovati dionicama na NYSE, čak je napisao pjesmu o financijskoj reporterki s CNBCa - Maria Bartiromo, pod istim imenom, i ta pjemsa je uključena na njegov solo album iz 2005,Don't Worry About Me.

Njihov poslednji nastup bio je u Palaceu u Hollywoodu. Nastup je snimljen i kasnije izdan na CDu We're Outta Here. Na nastupu su gostovali mnogi umjetnici poput Lemmya Kilmistera iz Motörheada, Eddie Vedera iz Pearl Jama, Toma Armstronga i larsa Frederiksena iz Rancida, i Chrisa Cornella (tada u Soundgardenu).

20. srpnja 1999, svi bivši članovi osim Richiea su se okupili u Tower Recordsu u New Yorku kako bi davali autograme. To je bila zadnja prigoda na kojoj su se bivši članovi grupe okupili prije Joeyeve smrti. Johnny se htio pomiriti s svojim rivalom Joeyem ali Joey je to odbijao. Joeyevi nezavršeni radovi objavljeni su poslje njegove smrti na solo albumu Don't Worry About Me.

2002. bend je uveden u Rock 'n' Roll Hall of Fame. Na ceremoniji Johnny, Tommy, Marky i Dee Dee su govorili u ime benda. Johnny je podržao Georgea Busha i njegov mandat, Dee Dee je čestitao i zahvalio sebi. Nažalost ovo mu je bilo zadnje javno prikazivanje jer je 2 mjeseca kasnije umro od predoziranja heroinom. Također na ceremoniji, Green Day je izveo Teenage Lobotomy i Blitzkrieg Bop u čast Ramonesima, da bi pokazali njihov utjecaj. U ljetu 2004. izašao je dokumentarac o Ramonesima, End of the Century: The Story of the Ramones. Dobio je odlične kritike i bio je dobro prihvaćen od strane obožavatelja. Slučajno, Johnny Ramone je s početkom prikazivanja filma umro od raka prostate, 15. rujna 2004.

Smrti uredi

Vanjske veze uredi