Ralph Štitonoša

Ralph Štitonoša (engleski: Ralph the Staller; francuski: Ralph l'l'Écuyer; staroengleski:Radulf staire) ili Ralph Englez (engleski: Ralph the Englishman; cca. 1011 - 1068) bio je anglo-francuski plemić i velikodostojnik, poznat kao prvi earl Istočne Anglije nakon normanskog osvajanja, odnosno prvi earl od Norfolka.

Bio je sin bretonskog plemića; neki izvori navode da se rodio u Norfolku. Pretpostavlja se da mu je majka bila Engleskinja (Anglosaksonka), s obzirom da je imao brata s karakteristično engleskim imenom Godwin. Špekulira se kako mu je otac u Englesku došao kao dio svite Emme od Normandije prilikom njenog vjenčanja za engleskog kralja Ethelreda II 1002.

Ralph se u službenim dokumentima prvi pojavljuje 1050. za vrijeme vladavine engleskog kralja Edwarda Ispovjednika. Tamo je navođen s titulom Staire koja se obično prevodi kao štitonoša ili stjegonoša, a odgovarala je constableu ili comes stabuliju na evropskom Kontinenu. Ona je bila rezevirana za dvorjane, ali je Ralph također dobio značajno zemljište u Norfolku, Suffolku i Lincolnshireu.

Nakon normanske invazije 1066. je, vjerojatno zbog porijekla, stekao naklonost Williama Osvajača. On ga je imenovao earlom Istočne Anglije na kom je mjestu ostao do smrti 1068. ili 1069.

Bio je oženjen za izvjesnu Eadgifu Lijepu, za koju Anglosaksonska kronika tvrdi da je bila Bretonka. S njom je imao dva sina - Ralpha Gaudera i Hardouina. Ralph Gauder je naslijedio njegov položaj, ali ga je izgubio nakon ustanka earlova 1075.

Literatura uredi