Za ostala značenja, vidi Ragnarok (razvrstavanje).

Ragnarok (Ragnarök) se u nordijskoj mitologiji opisuje kao zadnja bitka bogova protiv zla poslije koje će nastati novi poredak (kraj našeg svijeta).

Odina proždire Fenris.

Prethodit će joj nekoliko oštrih zima zaredom, bitke po cijelom svijetu, ubojstva među braćom, vuk će pojesti sunce, mjesec će uhvatio drugi vuk, zvijezde će nestati, planine će nestati, drveću će isčupati korijenje, Fenris će se osloboditi, plimni će se val podići kad će Midgardske zmije početi izranjati na obalu, zmije sipaju otrov, Naglfara će zarobiti div Hrym, nebo će se otvoriti i sinovi Muspella će sići, Surtr jaše sipajući vatru, Bifrost će puknuti, Heimdall će puhnuti u svoju Giallarhorn.

Odin će se borti protiv Fenrisa, Thor protiv Midgardskih zmija, Freyr protiv Surt, Tyr protiv Garma.

Vidar će slomiti čeljust Fenrizu nakon što ovaj pojede Odina, na što će Surt spaliti cijeli svijet, a zemlja potonuti i nestati.

Nakon Ragnaroka će se zemlja dignuti iz mora, usjevi će niknuti, Vidar i Vali će oživjeti i vladati u Idavollu, Modi i Magni će nasljediti Mjollnir, Balder i Hod će se vratiti iz Hela, kćeri Sunca će zavladati.

Leif i Leifthrasir će se kriti u Hoddimirovom gaju te biti jedina dva ljudska bića koja će preživjeti Ragnarok. Nakon bitke ponovno će naseliti svijet.

Nakon Ragnaroka će bogovi biti smješteni u Brimirovoj hali u Gimlei, Sindri hali u Nidafiollu, Nasatrandsu i Hvergelmiru.

V. također uredi