Radobolja je rijeka u Bosni i Hercegovini duga 5 km. Rijeka izvire ispod brda Mikuljača u Ilićima. Protiče kroz Mostar i uliva se u Neretvu kod Starog mosta.

Radobolja
Radobolja u Mostaru
Lokacija
DržaveBiH
GradoviMostar
Hidrografija
UšćeNeretva
Dužina5 km
Hidrologija
SlivJadranski

U prošlosti se koristila za brojne mlinice uz rijeku, stupe i kola za navodnjavanje. Služila je za vodoopskrbu dijelova Mostara. U osmansko doba bio je napravljen vodovod. Imao je 60 mjesta za otjecanje, prema tvrdnji austrijskog istoričara Moritza Hörnesa. Povremeno se izlijevala za velikih kiša, pa je znala poplaviti, osobito Balinovac. Do 1960-ih bila je omiljeno odredište veslačima, ribolovcima i kupačima, a voda je bila pitka. Nakon građevinskih radova kroz cijelo korito izgubila je svoje virove, proširenja nastala snagom Radobolje. Godine 1964. prvi je put presušila, zbog obimnih radova u koritu.[1]

Kriva ćuprija, most na Radobolji

Kriva Ćuprija uredi

Glavni članak: Kriva ćuprija

Kriva ćuprija je kameni most na rijeci Radobolji, podignut 1558. godine. Stariji je i od Starog mosta, koji je podignut 1566. godine. Po izgledu u potpunosti je identičan sa Starim mostom (razlika je u razmjeri), pa se smatra da je njegova gradnja bila uzorak graditeljima mnogo većeg i značajnijeg Starog mosta.

Izvori uredi