Za ostala značenja, vidi Rachel Carson (razvrstavanje).

Rachel Louise Carson (27.5. 1907. - 14.4. 1964.) je američka zoologinja i biologinja koja se smatra jednim od pokretača modernog pokreta za zaštitu okoline.

Rachel Carson
Rachel Carson, 1940
fotografija službenika Službe za ribu i divljač
Biografske informacije
RođenjeRachel Louise Carson
(1907-05-27)27. 5. 1907.
Springdale, Pennsylvania, SAD
Smrt14. 4. 1964. (dob: 56)
Silver Spring, Maryland, SAD
Nacionalnostamerička
Obrazovanje
Alma materChatham University,
Johns Hopkins University
Zanimanjepomorski biolog, pisac i ekološki aktivist
Opus
1937–1964
Književne vrsteprirodoslovna književnost
Temepomorska biologija, ekologija, pesticidi
Znamenita djela

Nakon studija je radila u federalnom Birou za ribarstvo, te je, kako bi popravila financijsku situaciju, pisala popularne naučne knjige. Mnoge od tih knjiga su doživjele veliki uspjeh, zbog čega se Carson mogla osamostaliti, pa čak i kupiti kuću u Marylandu gdje se brinula za malodobnog nećaka. Tamo je uočila prve negativne posljedice upotrebe DDT-a na lokalnu floru i faunu. Zbog toga je napisala knjigu Tiho proljeće u kojem je detaljno opisala štetne posljedice DDT-ja i sličnih pesticida na zdravlje ljudi i prirodu. Knjiga je stekla veliku popularnost i ubrzo nakon njene smrti američke federalne vlasti su zabranile DDT.

Dok američki borci za zaštitu okoliša Rachel Carson smatraju svojom najvećom ikonom, u Trećem svijetu se Tiho proljeće smatra krivcem za širenje malarije i drugih bolesti. Američke lezbijke također Rachel Carson smatraju svojom ikonom, iako njena seksualna orijentacija nikada nije bila javno poznata niti za nju postoje jasni historijski dokazi.