Quvenzhané Wallis

Kv'venžane Volis (engl. Quvenzhané Wallis; 28. avgust 2003) je američka glumica, poznata po ulozi Hushpuppy, u kritikama hvaljenom filmu Zveri južnih divljina, u kome je postala najmlađa glumica ikad nominovana za Oskara.[2]

Quvenzhané Wallis
Biografske informacije
Rođenje28. 8. 2003. (2003-08-28) (dob: 20)[1]
Houma, Louisiana, SAD
Opus
Djelatni period2012–

Lični život uredi

Wallis se rodila u Houmi, Luiziana, kao kćerka Qulyndreia-e, učiteljice, i Venjie Wallis-a st., vozača kamiona. "Quven", prvi deo njenog imena, je kombinacija imena njenih roditelja, dok je njena majka izjavila da "zhané" znači "vila" na svahiliju.

Karijera uredi

Wallis, pri dobi od 5 godina, je morala da laže o svojim godinama na audiciji za njen prvi posao glume - glavnu ulogu u Zverima južnih divljina, jer je minimum godina za to bio šest. Konačno je pobedila nekih 4000 pretendenata za ulogu Hushpuppy (priganica, uštipak, prženica) - nesavladivo čudo od deteta и borca za opstanak koja živi sa svojim teško bolesnim ocem u bedi šumovitog rečnog rukavca u Luizijani. Režiser Benh Zeitlin je rekao za "The Daily Beast" da, kad je učestvovao u probi Wallis-eve, odmah shvatio da je našao ono što je i tražio i promenio scenario "Zveri" da bi se prilagodio njenoj tvrdoglavoj ličnosti. Njena sposobnost čitanja, glasan vrisak i veština podrigivanja na zapoved impresionirali su režisera i dodelili joj ulogu. Film je premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu januara 2012 sa odličnim kritikama, osvojivši Glavnu nagradu žirija. U maju 2012. Wallis je odletela za Francusku na premijeru filma na Kanskom filmskom festivalu. Film je primio mnogo pohvale i na račun Wallis-eve i njenog izuzetnog nastupa i osvojio prestižnu Zlatnu kameru za najbolji prvi igrani film.

10. januara 2013., pri dobi od 9 godina, Wallis je postala najmlađa nominovana za Oskara za najbolju glumicu i treća najmlađa nominovana u svim kategorijama. Međutim, imala je samo 6 godina tokom snimanja. Wallis je i prvo afro-američko dete-glumac koje je dobilo nominaciju za Oskara. Prva je osoba rođena u XXI veku koja je primila tu nominaciju.

Potpisala je da glumi u dolazećem filmu Steve McQueen-a, 12 godina rob uz Michael Fassbender-a, Benedict Cumberbatch-a i Brad Pitt-a. Film je baziran na sjećanjima Solomon-a Northup-a, slobodnog čoveka iz Njujorka koji je kidnapovan i prodat u roblje u Luizijani. 2013. ponovo će se pojaviti na Sundance-u u kratkom igranom filmu Boneshaker.

U februaru 2013. Wallis je dodijeljen naslovni lik u novoj filmskoj verziji mjuzikla Annie.

Filmografija uredi

Filmografija glumca Kvevanzane Volis
God. Srpskohrvatski naziv Originalni naziv Uloga
2012. Zveri južnih divljina Beasts of the Southern Wild Hašpapi nominovana Oskar za najbolju glavnu glumicu
nominovana — Nagrada Udruženja televizijskih filmskih kritičara za najbolju glumicu u glavnoj ulozi

Reference uredi

  1. Beasts of the Southern Wild press release”. Arhivirano iz originala na datum 2014-03-08. Pristupljeno 2013-02-25. 
  2. „Youngest v oldest actress vie for Oscar as Lincoln leads the pack | The Times”. Pristupljeno 2013-02-22. 

Spoljašnje veze uredi