Quirino Cristiani

Quirino Cristiani (Santa Giuletta, Italija, 2. jul 1896 – Bernas, 2. august 1984) bio je argentinski karikaturist, filmski animator i režiser, poznat kao pionir filmske animacije i autor prvog cjelovečernjeg filma u historiji.

Quirino Cristiani

Rodio se u Italiji i kao dijete je sa roditeljima 1900. doselio u Buenos Aires, gdje je u mladosti otkrio talent za crtanje i iskoristio ga za političke karikature. Na temelju njih je 1917. nastao El Apóstol, 70-minutni animirani film u kome se na satirički način prikazivala vladavina tadašnjeg argentinskog predsjednika Hipolita Yrigoyena, a koji se smatra prvim cjelovečernjim ostvarenjem filmske animacije. Taj je film, međutim, 1926. stradao u požaru koji je zahvatio studio njegovog producenta Frederica Vallea. Godine 1931. je Cristiani iskoristio Yrigoyena za zvučni animirani film pod naslovom Peludópolis. Cristiani je bio poznat po ljevičarskom svjetonazoru, zbog čega su mu djela bila čest predmet cenzure. Najveće poteškoće mu je, međutim, donijela dolazak Disneyevih filmova u Argentinu 1940-ih koji su za predstavljali preveliku konkurenciju. Zbog njih je morao odustati od proizvodnje vlastitih, te se preorijentirao na distribuciju stranih animiranih filmova.

Filmografija uredi

Izvori uredi

  • Giannalberto Bendazzi (Anna Taraboletti-Segre, translator); Cartoons: One Hundred Years of Cinema Animation; Indiana University Press; ISBN 0-253-20937-4 (paperback reprint, 2001)

Vanjske veze uredi