Puntarska draga

Puntarska draga (zvana još i Košljunska draga) je uvala Jadranskog mora na sredini otoka Krka, između grada Krka i Punta.

Puntarska draga
Puntarska draga na mapi Hrvatske
Puntarska draga
Puntarska draga
Puntarska draga na karti Hrvatske
Mikroregija otok Krk
Najbliži (veći) grad Punat
Geografske koordinate
 - z. š. 45.0367 N
 - z. d. 14.6089 E
Pogled na Puntarsku dragu i grad Punat iz Kornića

Geografija uredi

Puntarska draga je velika i plitka uvala (najveća dubina 9 m, prosječna 1.5-2 m) u dubini Krčkog zaljeva izduljenog ovalnog oblika (sjever -jug) najveće dužine oko 3 km, i najveće širine oko 2 km, koja je s otvorenim morem povezana uskim morskim kanalom - Buka širokim oko 150-200 m). Zaljev je vjerojatno nastao potapanjem kraške uvale, još su i danas na njenoj sjeveroistočnoj obali vidljive manje skupine trske (Phragmites australis) kao posljednji ostaci ranije močvare.[1]

Na istočnoj obali zaljeva nalazi se naselje Punat i istoimena marina, u sredini uvale je otočić Košljun sa franjevačkim samostanom, u dubini uvale sa istočne strane je crkva sv. Dunat, a na zapadnoj obali poluotok Prniba.

Ekološka ugroženost uredi

Zbog plitkosti i sve veće urbanizacije, Puntarska draga postaje ekološki osjetljivo područje. U Puntarskoj dragi izrazita je eutrofizacija (proces obogaćivanja vode nutrijentima) dovela je do osiromašenja prirodne zajednice. Na zamuljenoj površini kamenitog dna i na muljevitom dnu prisutne su alge vrste Dasycladus vermicularis i roda Cladophora.

Arheološki lokaliteti uredi

U Puntarskoj dragi nalaze se slijedeći arheološki lokaliteti;

  1. Trojna, grobne gomile iz liburnskog doba, uvala Trojna
  2. Prvo more, ostatci kasnoantičkog-ranobizantskog naselja
  3. sv.Vid, ruševine srednjovjekovne crkvice, na poluotoku Prniba
  4. sv.Toma, ostatci građevina iz antičkog-ranokršćanskog i srednjovjekovnog doba, na poluotoku Prniba
  5. sv.Danijel, na poluotoku Prniba

Izvori uredi

  1. „Košljun, Zaštićena prirodna baština Primorsko-goranske županije”. Arhivirano iz originala na datum 2014-02-19. Pristupljeno 2018-08-01. 

Vanjske veze uredi