Hrvatska nogometna liga

(Preusmjereno sa stranice Prva hrvatska nogometna liga)

Hrvatska nogometna liga (HNL; iz sponzorskih razloga znana i kao SuperSport HNL; do 2022–23 sezone Prva hrvatska nogometna liga ili 1. HNL) uključuje 12 klubova iz Republike Hrvatske. Igraju se 36 utakmice, četverokružnim sistemom, dakle, svatko sa svakim 4 puta. Na kraju sezone, posljednje-plasirana momčad ispada u Prvu ligu, dok pretposljednja momčad igra 2 kvalifikacijske utakmice sa drugo-plasiranim iz Prve lige. Prvak lige nastupa kao nositelj u 2. pretkolu Lige prvaka, drugoplasirani i trećeplasiraniulaze u UEFA Europsku ligu, kao i pobjednik kupa. Liga je nastala 1991., nakon raspada Jugoslavije. Njom upravlja Hrvatski nogometni savez.

Sezona 2018./19. uredi

Nogometni prvaci Hrvatske uredi

Hrvatska je od u vrijeme Banovine Hrvatske (1939. - 1941.) (Prvenstvo Hrvatskog nogometnog saveza, kao i Hrvatsko-slovensku ligu), imala zasebne lige, čije rezultate HNS priznaje u službenim statistikama.

1946. se igralo kvalifikacije po republikama za sudjelovanje u budućem jugoslavenskom prvenstvu. To natjecanje se također računa u hrvatsko prvenstvo, a to prvenstvo Hrvatske je osvojio splitski "Hajduk".

Dvoransko prvenstvo uredi

Koncem 1991. je odigran dvoranski turnir, zasad nepriznat kao prvenstvo RH, na kojem su sudjelovali svi hrv. klubovi koji su odigrali prvenstvo 1992., a na kojem je iznenađujuće pobijedio INKER, svladavši favorizirane bivše jugo-prvoligaše Hajduka, Dinama, Rijeku i Osijeka, kao i jake bivše jugoslavenske drugoligaše.

2005. godine ponovno je pokrenut dvoranski turnir HNL-a. Igraju isključivo prvoligaške momčadi i to sa momčadima i trenerima koje same odrede, no poželjno je da nastupi što više prvotimaca. Utakmice se igraju u zagrebačkom Domu Sportova nakon završetka jesenskog dijela prvenstva, dakle, početkom/sredinom prosinca. Na prvom turniru igralo se na parketu, a zatim na umjetnoj travi. Koje će momčadi igrati u kojoj skupini na prvom je turniru određeno plasmanom u prvenstvu, a na sljedećem je određeno ždrijebom uz uvijet da Dinamo i Hajduk ne budu u istoj skupini.

Dosadašnji pobjednici uredi

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi