Promise Keepers

Promise Keepers (srpskohrvatski Održavatelji obećanja) je međunarodna kršćanska organizacija za muškarce sa sjedištem u Denveru u američkoj državi Colorado. Sebe opisuje kao "organizaciju temeljenu na Kristu koja nastoji muškarce dovesti Isusu Kristu kao njihovom Spasitelju i Gospodinu, te im tako pomoći da se razviju kao kršćani".[1] Promise Keepers promiču gledište da muževi imaju odgovornost biti poglavari domaćinstva na nježan i ljubazan način, slijedeći primjer Isusa Krista, te da se žene trebaju dobrovoljno prepustiti vodstvu svojih muževa.

Organizaciju je 1990. godine osnovao Bill McCartney, bivši trener football tima Univerziteta Colorado. Namjera mu je bila da matičnom stadionu tima održava zborove na kojima bi kršćanske sportaše nastojao podučiti što znači biti pravi kršćanski muškarac. Prvi takav zbor je održan u julu 1990. godine, a organizacija je s vremenom narasla pa je prilikom prve službene konferencije imala 4200 članova.

Organizacija je nastavila rasti tako da je 4.10. 1997. u Washingtonu organizirala Stand in the Gap: A Sacred Assembly of Men, zbor na kome je sudjelovalo preko milijun ljudi te koji se smatra jednim od najvećih javnih okupljanja u američkoj historiji.

Međutim, od godine 1998. organizacija se našla u financijskim problemima.

Promise Keepers su bili predmetom žestokih kritika od strane feministkinja, koje ih smatraju opasnošću po prava žena. Dio američke javnosti, pogotovo lijevo orijentirane, drži da tom organizacijom dominiraju konzervativni bijeli protestanti iz srednje klase.

Međutim, Promise Keepers su kritizirani i od strane nekih konzervativnih protestantskih krugova, s obzirom da je svjetonazor koji promiču navodno previše "ublažen" te u neskladu s dosljednim tumačenjem Biblije.

Izvori uredi

  1. „Promise Keepers' Core Values”. Arhivirano iz originala na datum 2007-02-08. Pristupljeno 10.2. 2007. 

Vanjske veze uredi