Proizvodnja čelika

Proizvodnja čelika ima za cilj dobijanje legure (železa i ugljenika) željenog hemijskog sastava i mehaničkih osobina. Postizanje željenih mehaničkih osobina zavisi od tri međusobno povezana faktora: (1) hemijskog sastava (kombinacija legirajućih elementata), (2) plastične prerade i (3) termičke obrade. Proizvodnja čelika se odvija u čeličanama, koje su deo šireg postrojenja pod imenom železara. To postrojenje se najčešće sastoji od: pogona visoke peći, čeličane i valjaonice (tople i hladne). Pogon visoke peći nije neophodan u slučaju ako se čelik dobija iz čeličnog otpada pomoću elektro lučnih peći. Postoje generalno dva tipa železara: (1) integralna železara, ona koja poseduje postrojenje visoke peći, konvertorske čeličane i tople i hladne valjaonice, (2) ostali tipovi železara koje nemaju proizvodnju gvožđa (nemaju visoku peć).

Lična karta:
Fizičko-hemijske osobine:
Alotropske modifikacije železa:
Mikrokonstituenti u čeliku i gvožđu:


Proce proizvodnje uredi

Sirovine uredi

 
Slika 1. „Piramida“ - Sirovine pripremljene za šaržiranje u visoku peć(engl. Allegheny Ludlum Steel Corp., Brackenridge, Pa.).

Rude i njihova zastupljenost u zemljinoj kori uredi

Iako je u zemljinoj kori Železo zastupljeno sam oko 5% sastav i rasprostranjenost železnih ruda je takav da ne može da pokrije trenutne potrebe čovečanstva. Pogotovu ne nakon privrednog buma u Aziji čije su se posledice počele osećati u drugoj polovini 2003. godine.

Agregati uredi

 
Slika 2. Elektro-lučna peć (engl. Allegheny Ludlum Steel Corp., Brackenridge, Pa.).

Devet najvećih svetskih proizvođača čelika (godišnja proizvodnja sirovog čelika u Mil. t.= Milion tona) uredi

Spoljašnje veze uredi