Prodaná nevěsta

(Preusmjereno sa stranice Prodana nevesta)

Prodana nevjesta (češki: Prodaná nevěsta) je komična opera u tri čina za koju je muziku komponirao Bedřich Smetana, a libreto napisao Karel Sabina, poznata kao prvo značajnije operno djelo na češkom jeziku.

Prodana nevjesta
ilustracija operne scene (1867)
Opće informacije
MuzikaBedřich Smetana
LibretoKarel Sabina
Jezikčeški
Žanrkomična opera
Činovi3
Trajanjecca. 2 sata
Informacije o premijeri
Premijera30. maj 1866
Prozatímní divaldo, Prag
Lica
* Jenik, sin Miche (lirski tenor)

Smetana ju je napisao motiviran nastojanjem da dokaže kako se Česi mogu ravnopravno natjecati s drugim narodima po svojim kulturnim dostignućima. Radnja je smještena u jedno češko selo, i prikazuje kako se dvoje mladih ljubavnika - Jenik i Marenka - nastoje vjenčati, odnosno spriječiti Marenkine roditelje da je udaju za bogataševog sina Vašeka. Opera, u koju je Smetana unio mnogo elemenata češke narodne muzike, je premijerno prikazana 1866. godine, ali bez velikog uspjeha, te ju je Smetana prerađivao sve do 1870. kada je dobila svoj konačni oblik. Uspjeh je postigla tek nakon Smetanine smrti, kada su je otkrile brojne ugledne operne kuće, a danas predstavlja jedno od klasičnih opernih djela 19. vijeka.

Nekoliko puta je bila adaptirana za film, pri čemu je najpoznatija njemačka verzija Die verkaufte Braut u režiji Maxa Ophülsa.

Vanjske veze uredi

  • Die verkaufte Braut Public domain copy of Max Ophüls 1932 film at Internet Archive.
  • Supraphon Details of a 2009 CD reissue of 1952 recording; includes link to a full libretto in English