Za ostala značenja, vidi Privilegija (razvrstavanje).

Povlastica ili privilegija (latinski: privilegium) u najširem smislu označava izuzetno povoljan položaj što ga neki pojedinac ili društvena grupa uživa u odnosu na ostatak društva. U užem smislu se pod time podrazumijeva povoljan položaj na osnovu zakona ili nekog državnog akta.

Povlastica može predstavljati uživanje prava koja su zapriječena ostalim članovima društva, kao i imunitet od određenih obaveza.

Tradicionalno se pojam privilegija vezao uz određene društvene klase, i to one više ili vladajuće, koje su uživale u pravima (najčešće političkim i ekonomskim), odnosno bile lišene obaveza nametnutim nižoj klasi. Privilegije se stoga smatraju suprotne načelima društvene jednakosti, te je njihovo ukidanje bilo jedna od glavnih parola brojnih revolucija.

Sa druge strane, u suvremenom svijetu se zakonske privilegije široko primjenjuju kao sredstvo tzv. pozitivne diskriminacije, odnosno metoda kojom se društvene manjine (rasne, etničke, vjerske, seksualne i sl.) nastoje zaštititi od diskriminacije ili tlačenja od strane većine u nekom društvu.

Napomene uredi