Princ George, vojvoda od Kenta

Princ George, Vojvoda of Kenta (George Edward Alexander Edmund; 20. decembra, 190225. avgusta, 1942.) bio je član britanske kraljevske porodice i četvrti sin kralja Georgea V i Mary od Tecka Imao je titulu Vojvoda od Kenta od 1934. do svoje smrti, 1942. godine.

Princ George
Vojvoda od Kenta
caption
Puno ime George Edward Alexander Edmund
Titule HRH The Duke of Kent
HRH The Prince George
HRH Prince George of Wales
Sahranjen/a St George's Chapel, Windsor, kasnije u Frogmore Royal Mausoleum
Nasljednik Prince Edward
Suprug/a Princeza Marina od Grčke i Danske
Potomstvo Princ Edward, Vojvoda od Kenta
Princess Alexandra, The Hon. Lady Ogilvy
Princ Michael od Kenta
Kraljevska kuća Windsor
Saxe-Coburg-Gotha
Otac George V
Majka Mary od Tecka

Rođenje uredi

Princ George je rođen 20. decembra, 1902. u York Cottage na imanju Sandringham u Norfolku, u Engleskoj. Njegov otac, Princ George, Princ od Walesa, bio je najstariji preživeli sin kralja Edwarda VII i kraljice Alexandre. Njegova majka, Princeza od Walesa, bila je najstarija čerka Vojvode i Vojvotkinje od Tecka. U vreme rođenja bio je peti u redu za britanski tron iza svog oca i tri starija brata. Kao unuk britanskog monarha po muškoj liniji, imao je stil Njegovo kraljevsko visočanstvo Princ George od Walesa.

Krstio ga je u privatnoj kapeli u zamku Windsor Francis Paget, biskup Oxforda, 26. januara, 1903. Kršten je "običnom vodom", a ne vodom iz Jordana, kojom se obično krštavaju članovi kraljevske kuće. Kumovi i kume na krštenju su mu bili Kralj Edward VII i kraljica Alexandra, Princ Valdemar od Danske, Princ Louis of Battenberga, Marija, Carica udova od Rusije i Princeza od Schleswig-Holsteina.

Obrazovanje i karijera uredi

Princ George je najpre imao tutore, a kasnije je, kao i stariji brat, Princ Henry (kasnije Vojvoda od Gloucestera) pohađao St. Peter's Court Preparatory School u Kentu. Sa trinaest godina, kao i njegova braća, princ Edward (kasnije krlaj Edward VIII) i princ Albert (kasnije kralj George VI), pre njega, otišao je u pomorsku školu u Osbornu, a, zatim, na Dartmouth, kraljevski pomorski koledž. Ostao je u kraljevskoj mornarici do 1929. godine, služeći najpre na brodu Iron Duke a onda na brodu Nelson. Nakon napuštanja mornarice, imaoje najpre službu u Foreign Office-u, a onda u Home Office-u, čime je postao prvi član britanske kraljevske porodice koji je imao civilnu službu.

Godine 1939. izabran je za Grand Mastera u masonskoj loži United Grand Lodge of England, što je ostao do kraja života.[1]

Početkom Drugog svetskog rata, vratio se u vojnu službu sa činom konta-admirala, kratko skužeći u obaveštajnoj diziviji admiral štaba. Aprila, 1940. prebačen je u Kraljevsku avijaciju. Bio je privremeno razrešen svog čina vazdužnog vide-maršala, da bi uzeo čin vazdušnog komodora u obuci.

 
Princ George (šesti s leva u prvom redu) sa Princem Edwardom ispred Rideau Halla, tokom kraljevske posete Kanadi, 4. avgust, 1927.

Brak uredi

Brakom sa princezom Marinom od Grčke i Danske, 12. oktobra, 1934.[2] dobio je titulu Vojvode od Kenta, Erla od St Andrewsa i Barona Downpatricka. Venčani su 29. novembra, 1934. u Westminsterskoj opariji. To je poslednji brak između sina britanske kraljevske kuće i članice strane kraljevske kuće.

Princeza Marina je postala poznata kao Njeno kraljevsko visočanstvo Vojvotkinja od Kenta. Imali su troje dece:

Privatni život uredi

I pre i posle braka, George je imao brojne veze i sa muškarcima i sa ženama, od pripadnika i pripadnica visokog društva, do hollywoodskih zvezda. Među njegovim poznatijim vezama su afro-američka pevačica, Florence Mills, bankarska naslednica Poppy Baring, zatim Margaret Whigham (kasnije vojvotkinja od Argylla) i glumica Jessie Matthews. Tvrdnje da je imao vezu od 19 godina sa Noëlom Cowardom[3] opovrgavao je Cowardov dugogodišnji partner, Graham Payn.[4] Intimna pisma koje je vojvoda slao Cowardu ukradena su 1942. iz Cowardove kuće.[5] Bio je izuzetno blizak sa političarem Henryjem "Chips" Channonom.

Postoje tvrdnje da je vojvoda od Kenta bio zavisnik od droga (posebno od morfina i kokaina), od čega je njegov brat, Princ od Walesa, bio zadužen da ga izleči. Takođe, vojvodu je ucenjivao žigolo, kome je slao intimna pisma. Među ostalim vezama koje je imao nalaze se, njegov dalji rođak, Louid Ferdinand, Princ od Prusije i izdajnik i istoričar umestnosti, Anthony Blunt was reputedly another intimate.[6] Vojvoda je pokušavao da se udvara kraljici Juliani od Holandije, ali se ona udala za Princa Bernharda od Lippe-Bisterfelda.

Pored zakonite dece, veruje se da je vojvoda imao sina sa Kiki Preston (rođenom Alice Gwynne) (1898–1946), američkom bogatašicom. Takođe, veruje se da su ona, vojvoda i Jorge Ferrara, biseksualni sin argentinskog ambasadora, imali ménage à trois.

Smrt uredi

Princ George je poginuo 25. agusta, 1942. godine, kada je leteći brod Short Sunderland u kome se on nalazio, udario u brdo u blizini Dunbeatha, u Caithnessu po lošem vremenu.

Neka pitanja ostaju neodgovorena u vezi sa misijom princa Georgea.[7] Pojavile su se nedokazane tvrdnje da je ubijen od strane britanske obaveštajne službe zbog njegovog podržavanja mira sa Nemačkom.

Sahrana uredi

Vojvotkinja od Kenta je rodila treće dete, Princa Michaela od Kenta, samo šest nedelja pre smrti Georgea. Njegovi ostaci su pokopani najpre u Kapeli Svetog Georgea u Windsoru. Kasnije je sahranjen u kraljevskoj grobnici iza mauzoleja kraljice Victorije u Frogmoreu. Njegovu titulu je nasledio njegov najstariji sin, Edward.

U popularnoj kulturi uredi

Vojvodin rani život je prikazan u miniseriji The Lost Prince iz 2003. godine, koja je biografija njegovog mlađeg brata, Johna, koji je bolovao od epilepsije i bio izolovan od javnosti, dvora i porodice do smrti u svojoj 13. godini. Ovde je princ 'Georgie' prikazan kao osećajan, inteligentan, sklon umetnosti i potpuno empatičan prema svom mlađem bratu. Prikazano je da mrzi odlazan u pomorsku školu, i oslikan je njegov težak odnos sa strogim ocem.

Veći deo njegovog kasnijeg života predmet je dokumentarnog filma The Queen's Lost Uncle. Vojvodina biseksualnost i zavisnost od droga ispitivana je u drami African Nights iz 2004. autora Jeffrey Corricka.

Titule, odlikovanja i grb uredi

Titule uredi

  • 20. decemar, 1902 – 6. maj, 1910: Njegovo kraljevsko visočanstvo Princ George od Walesa
  • 6. maj, 1910 – 12. oktobar, 1934: Njegovo kraljevsko visočanstvo Princ George
  • 12 October 1934 – 25 August 1942: Njegovo kraljevsko visočanstvo Vojvoda od Kenta
    • u Škotskoj: maj, 1935: His Grace The Lord High Commissioner
 
Grb princa Georgea.

Odlikovanja uredi

Britanska odlikovanja

Grb uredi

Za 21. rođendan starijeg brata, princa Henryja, princu Georgeu je bilo dozvoljeno da koristi Kraljevski grb.[8]

Preci uredi

Vidi dalje uredi

Reference uredi

  1. Picknett, Lynn, Prince, Clive, Prior, Stephen & Brydon, Robert (2002). War of the Windsors: A Century of Unconstitutional Monarchy, p. 153. Mainstream Publishing. ISBN 1-84018-631-3. Citirano prema tekstu na engleskoj Wikipediji.
  2. Yvonne's Royalty: Peerage
  3. Picknett, Prince, Prior & Brydon, p. 56.
  4. Brandreth, Gyles (2004). Philip and Elizabeth: Portrait of a Marriage. London: Century. ISBN 0-7126-6103-4
  5. Coward, Noel, "The Letters of Noel Coward," Alfred A. Knopf, 2007
  6. Picknett, Prince, Prior & Brydon, p. 57.
  7. „Prince George, Duke of Kent”. Arhivirano iz originala na datum 2009-10-04. Pristupljeno 2010-08-25. 
  8. Heraldica – British Royal Cadency

Dalja literatura uredi

  • Hunt, Leslie. Twenty-one Squadrons: History of the Royal Auxiliary Air Force, 1925-57. London: Garnstone Press, 1972. ISBN 0-85511-110-0. (New edition in 1992 by Crécy Publishing, ISBN 0-947554-26-2.)
  • Miller, Peter. "The Other Prince". The Sunday Times ( 26 January 2003).
  • Warwick, Christopher. George and Marina, Duke and Duchess of Kent. London: Weidenfeld and Nicolson, 1988. ISBN 0-297-79453-1.

Spoljne veze uredi

Princ George, vojvoda od Kenta
bočni ogranak od Dinastija Wettin
Rođen/a: 20. decembar 1902 Umro/la: 25. avgust 1942
Masonic offices
Prethodi:
Prince Arthur, Duke of Connaught and Strathearn
Grand Master of the United
Grand Lodge of England

1939–1942
Slijedi:
Henry Lascelles, 6th Earl of Harewood
Perstvo Velike Britanije
Prethodi:
nova titula
Vojvoda od Kenta
1934–1942
Slijedi:
Princ Edward