Prijam (grč. Πρίαμος, Príamos; također i Podark) najmlađi je Laomedonov sin, kralj grada Troje u vrijeme Trojanskog rata.

Prijam gleda kako Kasandru odvlači Ajant, Pompeji


Etimologija uredi

Prijam se izvorno zvao Podark (grč. Ποδάρκης, Podárkos = lakše noge. Spriječio je Herakla da ga ubije davši mu zlatni veo koji je istkala njegova sestra Heziona. Nakon ovoga Podark je promijenio svoje ime u Prijam. Etimologija te riječi dolazi od grč. priatos = otkupljen. Izvorno je ime vjerojatno lidijskog podrijetla, a ne grčkog.

Mitologija uredi

 
Kasandra proriče pad Troje pred Prijamom, Napulj, 20. - 30.

Potomci uredi

Prijam je imao više žena, a prva mu je bila Hekaba s kojom je imao pedesetak sinova i nekoliko kćeri. Najstariji sin bio je Ezak kojeg je imao s Arizbom, koji je poginuo prije Trojanskog rata. Najpoznatiji su mu potomci Hektor, Paris i Kasandra.

Hektor uredi

 
Poslanstvo kod Ahileja, 5. stoljeće pne.

Njegov sin Hektor poznat je kao najhrabriji trojanski ratnik koji je svoju domovinu uspješno branio devet godina od ahejskog zavojevača.

Ahilej je ubio Hektora, mada je ovaj mogao da se spase odlaskom u grad, jer je rečni bog Skamandar zadržao bio Ahila dovoljno dugo, međutim bogovi su Hektoru ulili hrabrost i on je sačekao Ahila u želji da s njim podeli dvoboj. Kad je video Pelejića u svojoj moćnoj pojavi, Hektor odluči da pobegne, trčao je oko grada, nije mogao da utekne, ali ni Ahil nije mogao da ga stigne, jer je bio izmoren od Skamandra, a i dugo je pre toga mirovao, uzdržavajući se od rata, ljutit na Agamemnona, pa je bio van kondicije. Ko zna koliko bi trka trajala, da Atina Palada nije prevarila Hektora, uzevši obličje njegovog brata Dejfoba i obećavši mu tako zajednički udar na Ahila. Hektor se obrne prema progonitelju, ali shvati da je prevaren, međutim, već je bilo kasno i on primi borbu. Pogodi kopljem Ahila u štit, koji je iskovao Hefest, ali ga ne probije, a onda ga Ahil usmrti te, potom, obesčasti tijelo jer ga bješe vukao nekoliko dana oko Troje i odbijao vratiti Trojancima. Div je poslao Hermesa da prati Prijama do ahejskog uporišta. Prijam je u suzama molio Ahileja da se sažali zbog očeva gubitka vlastita sina i da vrati Hektorovo tijelo. Podsjetio je Ahileja na njegova vlastita oca - Peleja. Dirnuti je Ahilej popustio i predao mu truplo. Obje su strane pristale na privremeno primirje od 11 dana. Priređen je svečani Hektorov pogreb i pogrebne igre. Ovo opisuje Homer u svojoj Ilijadi.

 
Neoptolem ubija Prijama, 6. stoljeće pne., Louvre

Smrt uredi

U uništenju Troje Prijama je brutalno ubio Ahilejev sin Neoptolem (u Vergilijevoj Eneidi znan i kao Pir).

Vanjski linkovi uredi