Priča o dva sina

Priča o dva sina je jedna od poznatih Isusovih priča, zabeležena u novozavetnom jevanđelju po Mateju (21:28–32).

Isus i Jovan Krstitelj (15. vek).

Priča govori o dva sina od kojih je jedan neposlušan ocu rečima a poslušan postupcima, dok je drugi poslušan na rečima, a neposlušan postupcima.

Isus ovom pričom govori o „vernicima“ koji ne prihvataju poziv Jovana Krstitelja na pokajanje, za razliku od poreznika i prostitutki koji prihvataju.

Priča uredi

Šta vam se čini? Čovek neki imaše dva sina; i došavši k prvom reče: Sine! Idi danas radi u vinogradu mom. A on odgovarajući reče: Neću; a posle se raskaja i otide. I pristupivši k drugom reče tako. A on odgovarajući reče: Hoću, gospodaru; i ne otide. Koji je od ove dvojice ispunio volju očevu?

Rekoše mu: Prvi.

Reče im Isus: Zaista vam kažem da će carinici i kurve pre vas ući u carstvo Božje. Jer dođe k vama Jovan putem pravednim, i ne verovaste mu; a carinici i kurve verovaše mu; i vi pošto videste to, ne raskajaste se da mu verujete.

– Evanđelje po Mateju, 21:28–32 (prevod Vuka Karadžića)

Tumačenja uredi

Ovom alegorijskom pričom Isus govori o onim „vernicima“ koji su smatrali da su bez greha, te nisu prihvatili poruku Jovana Krstitelja o pokajanju. „Nevernici“, sakupljači poreza i prostitutke, su prihvatili poziv i pokajali se. Naravoučenije ove priče je da su samozadovoljni religiozni ljudi ispali gori od grešnika.[1]

Isus na drugom mestu u Evanđelje po Mateju kaže: „Neće svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! Ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji Oca mog koji je na nebesima“.[2]

Slične tematike je i priča o fariseju i cariniku.

Izvori uredi

  1. Craig S. Keener, A Commentary on the Gospel of Matthew, Eerdmans, 1999, ISBN 0-8028-3821-9, pp. 507-509.
  2. Evanđelje po Mateju, 7:21 (prevod Vuka Karadžića)