Prefektura Kavala

Prefektura Kavala (gr: Νομός Καβάλας - Nomos Kavalas) je oblast na jugozapadu Istočne Makedonije i Trakije, u Egejskoj Makedoniji u Grčkoj. U njenom sastavu se nalazi i čuvena turistička destinacija Tasos.

Prefektura Kavala
Νομός Καβάλας
Položaj Prefekture Kavala u Grčkoj
 
Periferija Istočna Makedonija i Trakija
Sedište Kavala
Stanovništvo 147.884 (2005.)
na 23. mestu
Površina 2.111 km² na 33. mestu
Gustina naseljenosti 70,1/km²
Broj provincija 3
Broj opština 11
Broj naselja
Poštanski fah 64x xx - 65x xx
Oblasna oznaka 2510, 259x0
Auto oznaka ΚΒ
ISO 3166-2 šifra GR-55
Veb stranica www.pref-kavala.gr


Prirodne odlike uredi

Prefektura Kavala nalazi se na severu Grčke. Na jugu prefektura se pruža duž severne obale Orfanskog zaliva Egejskog mora. Na zapadu se ova prefektura graniči sa prefekturom Ser, na severu sa prefekturom Drama, a na istoku sa prefekturom Ksanti.

Područje Kavalske prefekture obuhvata severno priobalje Orfanski zaliv, koje se u središnjem delu otvara u manju primorsku ravnicu, dok je na istoku i zapadu brdovito: na zapadu se nalazi planina Pangajo, a na istoku Lekani. Ostrvo Tasos je od obale udaljeno oko 10 km i to je najsevernije egejsko ostrvo.

Klima je sredozemna duž obale i na nižim terenima, dok je na planinama klima oštrija.

Istorija uredi

Na području prefekture Kavala otkriveni ostaci praistorijskog čoveka. Tokom starogrčkog vremena ova oblast bila je na krajnjem severu civilizacijskog područja i time zaostala. Tokom rimskog vremena ovo područje je znatno napredovalo, pre svega zahvaljujući dobrom položaju na putu Ignjacija.

1383. god. područje Kavale su zauzele Osmanlije, koje ostaju ovde sledećih 5 vekova. Tokom 20. veka u području Drame desile su se znatne promene. 1912. g. Prvim balkanskim ratom dotad tursko područje postaje deo savremene Grčke, ali je već sledeće godine (1913. g.) grad bio pod kratkom bugarskom okupacijom, a zatim vraćen Grčkoj. Posle toga, usled Grčko-Turskog rata 1922-23. g., došlo je do iseljavlja Turaka i doseljavanja Grka iz Male Azije. Ovo je dovelo do velikih promena u strukturi stanovništva i ono je posle ovih dešavanja postalo homogeno, isključivo grčko.

Stanovništvo uredi

Stanovništvo uglavnom čine Grci. Mnogi Grci vode poreklo od izbeglica iz Male Azije.

Vidi još uredi