Prefektura Imatija

Prefektura Imatija (gr: Νομός Ημαθίας - Nomos Imathea) je oblast na zapadu Središnje Makedonije, u Egejskoj Makedoniji u Grčkoj. Upravno središte i najveći grad prefekture je Verija.

Prefektura Imatija
Νομός Ημαθίας
Položaj Prefekture Imatija u Grčkoj
 
Periferija Središnja Makedonija
Sedište Ber
Stanovništvo 144.835 (2005.)
na 24. mestu
Površina 1.701 km² na 39. mestu
Gustina naseljenosti 85,1/km²
Broj provincija 2
Broj opština 12
Broj naselja
Poštanski fah 59x xx
Oblasna oznaka 233x0
Auto oznaka ΗΜ
ISO 3166-2 šifra GR-53
Veb stranica www.imathia.gr

Geografske odlike uredi

Prefektura Imatija se na jugoistoku izlazi na more, na istoku se graniči sa prefekturom Solun, na severu sa prefekturom prefekturom Pela, sa zapada sa prefekturom Kozani i sa juga sa prefekturom Pijerija.

Prefektura Imatija obuhvata oblast zapadnog dela primorske ravnice u središnjem delu Egejske Makedonije na zapadu ograđene visokim planinama Verimiona, a sa juga Pijerijskim planinama. Dužinom od par kilometara prefektura izlazi na severnu obalu Solunskog zaliva. Ova prefektura ima sredozemnu klimu, dok u višim delovima na zapadu repovlađuje planinska klima.

Istorija uredi

Predeo Imatije prvi put se istorijski spominje u vezi sa antičkom Makedonijom.

Posle 1913. g. ova oblast je pripojena savremenoj Grčkoj, a uskoro je započela izgradnja novog grada Verije po savremenom planu. Grad je primio mnogo grčkih izbeglica iz Male Azije posle Grčko-Turskog rata i 1947. godine postaje sedište novoosnovane prefekture Imatije. Tokom Drugog svetskog rata i Grčkog građanskog rata oblast je teško stradala, što je prouzrokovalo postepeno iszeljavanje tokom sledećih decenija. Poslednjih dve decenije Imatija se našla na mestu gradnje novog autoputa "Ignjacija", što daje nade za bolju budućnost.

Privreda uredi

U Imatiji dominira poljoprivredna proizvodnja voća (breske, jagode) i povrća, usled čega se od industrije najbolje ravija njena prehrambena grana.

Vidi još uredi