Prefektura Evritanija


Koordinate: 38° 57′ SG Š, 21° 45′ IGD

Prefektura Evritanija (gr: Νομός Ευρυτανίας - Nomos Evrytania) je oblast u Periferiji Središnja Grčka. Prefektura je bez izlaska na more, nerazvijena i retko naseljena. I središte Evritanske prefekture, grad Karpenisi, spada u manja oblasna središta u Grčkoj.

Prefektura Evritanija
Νομός Ευρυτανίας
Položaj Prefekture Evritanija u Grčkoj
 
Periferija Središnja Grčka
Sedište Karpenisi
Stanovništvo 34.855 (2005.)
na 53. mestu
Površina 1.868,9 km² na 35. mestu
Gustina naseljenosti 18,6/km²
Broj provincija
Broj opština 11
Broj naselja
Poštanski fah 36x xx
Oblasna oznaka 22370
Auto oznaka ΚΗ
ISO 3166-2 šifra GR-05
Veb stranica www.evritania.gr

Geografske odlike uredi

Prefektura Evritanija se sa istoka graniči se sa prefekturom Ftiotida, sa severa sa prefekturom Kardica, a sa juga i severa graniči se sa prefekturom Etolija Akarnija. Evritanija spada u izrazito brdovite prefekture Grčke sa nekoliko vrhova preko 2000 m, a upravno sedište Karpenisi leži na čak 960 m n.v. Ova prefektura ima i planinsku klimu, veoma oštrom za grčke uslove. Najbolji uslovi za život su u malim i uzanim rečnim dolinama.

Stanovništvo uredi

Celokupno stanovništvo Evritanije su etnički Grci. Demografski uslovi u Evritaniji su zbog nepovoljnih prirodnih uslova i lošeg položaja prefekture izrazito nepovoljni - veliki pad stanovništva decenijama, staro i mahom neobrazovano stanovništvo, veliki udeo stanovnika u jako malim zabitim selima.

Istorija uredi

Evritanija je naseljena još u vreme Antike. Kasnije je ovaj prostor bio u okviru Vizantije. Iako je tokom vekova Evritanija bila u sastavu Otomanskog carstva, mesno stanovništvo nikada nije bilo do kraja pokoreno, već je održalo poseban vid autonomije. Posle osnivanja savremene Grčke i naglog razvoja privrede u njenim glavnim središtima u primorju, počelo je iseljavanje stanovništva iz ovog siromašnog kraja. Osipanje mesnog stanovništva je bilo dodatno potpomugnuto Drugim svetskim ratom i Grčkim građanskim ratom, a nisu ga sprečile ni brojne mere poboljšanja (električna struja, TV, savremeni putevi, danas internet) života poslednjih decenija.

Vidi još uredi