Prefektura Etolija Akarnija

Prefektura Etolija Akarnija (gr: Νομός Αιτωλοακαρνανία - Nomos Aetoloacarnania) je oblast u periferiji Zapadna Grčka u državi Grčkoj. Kao što stoji u imenu ovu prefekturu čine dve istorijske grčke pokrajine: Etolija (istočni deo) i Akarnija (zapadni deo). Upravno središte ove prefekture je grad Misolongi, dok je najveći grad Agrinio.

Prefektura Etolija Akarnija
Νομός Αιτωλοακαρνανία
Položaj Prefekture Etolija Akarnija u Grčkoj
 
Periferija Zapadna Grčka
Sedište Misolongi
Stanovništvo 223.188 (2005.)
na 8. mestu
Površina 5.461 km² na 1. mestu
Gustina naseljenosti 40,9/km²
Broj provincija 5
Broj opština 29
Broj naselja
Poštanski fah 30x xx
Oblasna oznaka 263x0, 264x0
Auto oznaka ΑΙ, ΜΕ
ISO 3166-2 šifra GR-01
Veb stranica www.aitoloakarnania.gr


Prirodne odlike uredi

 
Etolija i Akarnija kao istorijske pokrajine Grčke
 
Tipičan pejzaž prefekture - Planina Mornos

Prefektura Etolija Akarnija je po površini najveća prefektura Grčke. To je i razlog velikog broja suseda date prefekture. Iako su zapadna i južna granica prefekture ka moru, putem mostova ona je tu povezana sa prefekturama Preveza (severozapad), Lefkada (zapad) i Ahaja (jug). Na severu se prefektura Etolija Akarnija graniči sa prefekturama Arta i Kardica, na severoistoku sa prefekturom Evritanija i na istoku sa prefekturama Ftiotida i Fokida.

Najveći deo prefekture Etolija Akarnija je planinski, pogotovo istočni i severni deo prefekture. To uključuje nekoliko važnih planina u okviru lanca Pinda - Panaitoliko (severozapad), Akarnijske planine (severoistok), Valtos (severoistok), Makrinoros (sever) i Nafpakti (jugoistok). Morska obala je ka Jonskom moru i ona je duga i podeljena je nekoliko delova. Severna obala je deo Zaliva Arta, zapadna obala izlazi na otvoreno more, dok je na jugu obala deo Patraskog zaliva.

Najvažnija reka u prefekturi je Ahelos, koja se završava deltom pri ušću na jugozapadu prefekture. Druga reka po važnosti je Evinos, koja se nalazi u južnoj polovini prefekture. Pored njih postoji još nekoliko manjih reka, a na rekama su česta veštačka jezera, izgrađena 70ih godina. NJihova uloga je čuvanje vode, dragocene Grčkoj tokom sušnih leta.

Klima u prefekturi Etolija Akarnija je u primorskim delovima sredozemna, u nižim delovima unutrašnjosti ona prelazi u izmenjenu varijantu sredozemne klime, u planinskim krajevima zbog znatne visine ona je kontinentalna, da bi na još većim visinama prešla u oštru planinsku.


Istorija uredi

U doba antike ova oblast je bila deo područja stare Grčke. U kasnijim epohama dolazi vladavina Rimljana, zatim Vizantinaca i na kraju Turaka Osmanlija. Iako su mesni Grci bili veoma aktivni tokom svih pobuna protiv Turaka, ovo područje ponovo postalo deo savremene Grčke tek 1881. g. Drugi svetski rat i Građanski rat u Grčkoj su teško pogodili ovu oblast. Prefektura je proteklih decenija bila osavremenjena, ali to nije sprečilo iseljavanje stanovništva iz njenog većeg dela, pogotovo iz planinskog područja na severu i istoku. Poslednjih godina najvažnija mesna stvar je izgradnja savremenog autputa duž Jonske obale (tzv. Jadransko-Jonska Magistrala).


Stanovništvo uredi

Glavno stanovništvo prefekture Etolija Akarnija su Grci. Dominira gradsko stanovništvo. Agrinion i Misolungi su najvažniji gradovi, a značajni manji gradovi su Amfilohija na severu prefekture i Nafpaktos na jugu prefekture. Poslednjih decenija u prefekturi je zabeležen pad stanovništva.


Privreda uredi

Prefektura Etolija Akarnija je kao većim delom izolovano područje tradicionalno vezana za pomorstvo, stočarstvo i šumarstvo. Zanati i industrija nalaze se najviše u gradovima. Izgradnja savremenih saobraćajnica i njihovih delova (most Rio-Atirio) otvaraju nove mogućnosti razvoja.


Vidi još uredi


Spoljašnje veze uredi