Precious (film)

Precious: Based on the Novel "Push" by Sapphire, skraćeno Precious, je američki igrani film snimljen 2009. u režiji Lija Danijelsa. Predstavlja filmsku adaptaciju romana Push američke književnice Sefajr.

Precious
Kino-poster
RežijaLee Daniels
Producent
ScenarioGeoffrey S. Fletcher
PredložakPush; autor:
Sapphire
Uloge
MuzikaMario Grigorov
Fotografija
MontažaJoe Klotz
Studio
DistribucijaLionsgate
Datum(i) premijere
15. 1. 2009 (2009-01-15) (Sundance)
6. 11. 2009 (2009-11-06) (SAD)
Trajanje110 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet10 mil. $ [1]
Bruto prihod62,881.147 $[1]

Američku premijeru je imao na Festivalu Sandens, a evropsku na Kanskom filmskom festivalu 2009. godine. Opra Vinfri je bila promoter filma. Mo‘Nik je nagrađena Oskarom za najbolju sporednu, dok je Gaborej Sidibe izgubila u kategoriji za najbolju glavnu glumicu. Ovo je prvi film u njenoj karijeri.

U Srbiji je distribuiran pod naslovom Dragocena.

Radnja uredi

Film je smešten u 1987, u Harlem. Šesnaestogodišnja Klaris je nepismena, gojazna i često silovana od strane svog oca. Sada čeka njegovo drugo dete i trpi fizičko i emocionalno zlostavljanje od majke koja živi od socijalne pomoći u minimalnim životnim uslovima. Međutim, uz pomoć posvećene profesorke i socijalne radnice, Klaris će delimično prevazići probleme u kojima se nalazi, i utehu i samopouzdanje pronaći u svom detetu.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Gaborej Sidibe Klaris „Precious“ Džons
Mo‘Nik Meri Li Džonston
Pola Peton gđa. Blu Rejn
Maraja Keri gđa. Vejs
Leni Kravic Džon Makfejden
Šeri Šeperd Kornrouz

Kritike uredi

„Dragocena“ je mračna i teška drama, a scene nasilja koje Klaris trpi od strane svoje majke su uznemirujuće. Pored glumačkih kategorija, drama je bila nominovana i za Oskar za najbolji film i Oskar za najboljeg reditelja. Piter Bredšo iz „The Guardian-a“ je film opisao kao „strašan i beskrajan košmar zlostavljanja“,[2] dok je Oven Glejberman iz Entertainment Weekly-ja za poslednju scenu filma rekao da je „potresna i istovremeno izaziva osećaj sažaljenja i terora“.[3]

Spoljašnje veze uredi

Reference uredi