Prava Crkva Isusova

Prava crkva Isusova (kineski: 真耶穌教會) sledbenica je protestanskog evangelističkog pokreta koji je nastao u Pekingu, Kina, 1917. godine pri Pentekostalnoj crkvi radi obnove hrišćanskog života i vere. Sledbenika Prave crkve Isusove ima mnogo u Kini i Tajvanu. Danas ih u svetu ima oko 1,5 miliona.

10 glavnih doktrina i verovanja uredi

  1. Sveti duh: Primanje Duha svetoga, potvrđeno govorenjem jezika, jeste potvrda našeg nasleđa Carstva nebeskog.
  2. Sakrament krštenja: Voda krštenja jeste sakrament opraštanja grehova i obnovljenja. Krštenje se obavlja u prirodnoj živoj vodi, poput reke, mora ili izvora. Onaj koji krštava, koji je već primio krštenje vodom i Duhom svetim, vrši krštenje u ime Gospoda Isusa Hrista. Osoba koja se krštava treba da bude potpuno pogružena u vodu sa glavom pognutom i licem nadole.
  3. Sakrament pranja nogu: Sakrament pranja nogu omogućava onome koji ga vrši da ima udela (?) s Gospodom Isusom Hristom. On takođe služi za neprestano podsećanje da je neophodno imati ljubav, svetost, smirenje, praštanje i služenje. Svakoj osobi koja primi krštenje vodom bivaju oprane noge u ime Isusa Hrista. Uzajamno pranje nogu praktikuje se kad god je to prikladno.
  4. Sveta pričest: Sveto pričešće je sveta tajna koja simbolizuje smrt Isusa Hrista. Pomoću nje možemo da okusimo telo i krv našeg Gospoda, da steknemo večni život i da vaskrsnemo na Sudnji dan. Pričešćivati se treba što češće. Za tu ceremoniju koristi se beskvasni hleb i sok od grožđa.
  5. Subota: Dan sabat (ili sedmi dan nedelje, t.j. subota) sveti je dan, koga je Gospod blagosiljao. Poštuje se u znak sećanja na stvaranje sveta, sa nadom u večni mir u budućem životu.
  6. Isus Hristos, reč koja postade meso, umrijaše razapet na krstu za pokajanje grešnika. Vaskrsnuše trećeg dana i uzdiže se u raj. On je jedini spasitelj čovečanski, tvorac neba i zemlje, i jedini i pravi Bog.
  7. Sveta Biblija, sastavljena od Starog i Novog zaveta, nadahnuta Bogom, jedina je zabeležena istina i norma života hrišćanskog.
  8. Spasenje je podareno milošću Božjom kroz veru. Vernici se moraju osloniti na Svetog duha i slediti svetost, slaviti Boga i voleti čovečanstvo.
  9. Crkva: Kroz Pravu crkvu Isusovu, koju je osnovao naš Gospod Isus Hristos preko Duha svetoga, ponovno je uspostavljena prava crkva iz apostolskih vremena.
  10. Gospodnji će drugi dolazak uslediti poslednjeg dana, kada će se spustiti iz raja, da sudi svetu: pravednicima će biti podaren večni život, dok će grešnici biti večno osuđeni.