Potsdamer Platz

Potsdamer Platz važan je trg i saobraćajni čvor Berlina, glavnog grada Nemačke. Ime je dobio po Potsdamu, gradu nadomak Berlina.

Krov "Sony Centra".

Dvadestih i tridesetih godina dvadesetog veka, bio je jedan od najopterećenijih saobraćajnica u celoj Evropi. Većina zgrada je uništena snažnim bombardovanjem Berlina tokom Drugog svetskog rata. Kada je grad podeljen na Istočni Berlin i Zapadni Berlin posle rata, trg je podeljen na dva dela. Godine 1963, kada je izgrađen Berlinski zid, ovo područje grada je postalo totalno izolovano.

Posle pada zida 1989, Rodžer Voters organizovao je spektakularni koncert grupe Pink Floyd, albuma The Wall 21. jula 1990, kako bi obeležio kraj podele između Istočne i Zapadne Nemačke. Posle toga, Potsdamer plac bio je prostor na kome su se održavali mnogi koncerti superzvezda.

Posle 1990. Trg je ponovo privukao pažnju kao atraktivna lokacija u blizini samog centra grada. Gradske vlasti su odlučile da površinu podele na četiri dela, koje bi bile prodate investitorima i na kojima bi se izgradile nove zgrade. Tokom period izgradnje, Potsdamer plac je postao najveće gradilište u Evropi.

Potsdamer Platz

Drugi po redu najveći deo pripao je japanskoj korporaciji Soni, koja tu izgradila novo predstavništvo za Evropu. Ovaj Soni Centar, arhitekte Helmuta Jana, impersivna je građevina od gvožđa i stakla, napravljena tako da reprezentuje pravu modernu arhitekturu Berlina.

Ceo projekt je i dalje tema mogih diskusija oko opravdanosti gradnje ovakvih komercijalnih zgrada. Isto tako, trg dnevno poseti 70.000 turista. U svako doba dana trg je pun ljudi i postao je neizbežna stanica svakog posetioca Berlina.

Na Potsdamer placu se nalazi nekoliko bioskopa, filmska akademija i muzej filma. Tu se održava i Berlinski filmski festival.

Spoljne poveznice uredi