Posejdon (grč. Ποσειδῶν, Poseidỗn) je grčki bog mora i zemljotresa i konja. Njegov je pandan u rimskoj mitologiji Neptun.

Posejdon s trozubom

Kult uredi

Posejdon je štovan u ilirskoj mitologiji kao Rodon te u etruščanskoj kao Nethuns. U Mikeni je bio vrlo štovan, pa su postojali brojni spomenici s njegovim izgledom. Pomorci su mu se molili za sigurna putovanja, a katkad su utapali konje kao žrtvu. Posejdon je zauzvrat stvarao mirno more i nove otoke.

Rođenje i vladanje uredi

Posejdon je Kronov i Rejin sin. Braća su mu Zeus i Had, a sestre Hera, Demetra i Hestija. Nakon svrgavanja Krona, Posejdon je dobio vlast nad morem. Kiklopi su mu iskovali zlatni trozubac. Također, budući da je Posejdon moćan bog i Zeusov stariji brat, nosi krunu. Kad je bio uvrijeđen ili ignoriran, svojim bi trozubom udario tlo te bi uzrokovao brodolome, potrese, utapanja i oluje. U Rimu je bio bog konja - Neptune Equester, zaštitnik konjskih utrka. Postojao je njegov hram u blizini konjskih trkaćih staza u Rimu - Circus Flaminius, a također i jedan u mjestu Campus Martius gdje se slavila svečanost Neptunalia 23. srpnja. Posejdon ima kočiju koju vuku konji koji mogu jahati po moru. Uz njega je i dupin. Njegova je palača na dnu Egejskog mora, izgrađena od koralja i dragulja.

Ljubavni život uredi

 
Posejdon, bog mora, stara grčka vaza, crvenofiguralna tehnika, detalj

Posejdonova je žena morska nimfa Amfitrita, a rodila mu je Tritona. Posejdon ju je vidio kad je plesala zajedno sa svojim sestrama u očevoj palači, pa mu se svidjela, dok ju je prema drugoj verziji oteo. Kao i Zeus, nije vjeran suprug, a imao je i homoseksualnu sklonost. Posejdon se zaljubio u Pelopa, prekrasnog mladića, Tantalova sina, te je po njemu nazvan Peloponez. Odveo ga je na Olimp i dao mu krilatu kočiju kao znak ljubavi. Silovao je Etru koja je poslije rodila Tezeja, iako postoji mit kako je Tezej sin kralja Egeja. Imao je vezu s Alopom, a njezin ju je otac zakopao živu. Posejdon ju je pretvorio u istoimeni izvor u Eleuzini, gdje se štuje Demetra. Spasio je Amimonu od razvratnog satira, a zajedno su imali dijete - Nauplija. Jednog dana se Posejdon pretvorio u svoju životinju - bika, te ganjao Meduzu, lijepu mladu djevojku plave kose koja je bila Atenina svećenica.Razlog zbog je meduza pretvorena u čudovište, jer je govorila da ima lepsu kosu od Atene. Kad je poslije Perzej obezglavio Meduzu, iz njezina su vrata rođeni Pegaz i Hrisaor. Posejdon je spavao i s Kenidom, a potom ispunio njezinu želju i pretvorio je u muškarca - Keneja.Smrtnica Tira bila je udana za Kreteja, ali je voljela Enipeja, riječnog boga, koji ju je odbijao. Jedan se dan požudni Posejdon prerušio u Enipeja i spavao s Tirom. Potom je ona rodila blizance Peliju i Neleja. Posejdon se još jedanput pretvorio u konja kako bi silovao svoju sestru Demetru. Što se tiče Amfitrite, ona nije prevarila supruga.

Drugi mitovi uredi

 
Posejdonova obitelj,Triton, Amfitrita i Posejdon

Atena se natjecala s Posejdonom tko će biti zaštitnik novog i neimenovanog grada. Atena je ljudima dala maslinu te su ju građani prihvatili, a i Atenu za zaštitnicu, jer stablo im donosi ulje, drvo i hranu. Grad je nazvan Atenom, a Posejdon ga je htio prozvati Posejdonijem. U drugoj inačici priče, Posejdon je stvorio prvog konja, ali je ipak Atenin dar izabran. U Italiji su kolonizatori izgradili Posejdoniju.

 
Posejdon, skulptura u Kopenhagenu

Posejdon i Apolon uvrijedili su Zeusa i poslani su služiti kralju Laomedonu. On im je zapovjedio da sagrade velik zid oko grada i obećao da će ih dobro nagraditi, ali to nije i ispunio. Da bi se osvetio, prije Trojanskog rata, Posejdon je poslao morsko čudovište da napadne Troju (čudovište je poslije ubio Heraklo). Posejdon je u ratu na strani Ahejaca, Grka, a katkad je i sam sudjelovao u borbi protiv Trojanaca. No, u 20. pjevanju ipak je spasio Eneju od Ahileja. Posejdon mrzi Odiseja jer je oslijepio njegova sina Kiklopa Polifema. Stoga je poslao na njegovu posadu oluju i odgodio Odisejev povratak na Itaku. Odiseju je, nakon što se vratio svome domu, rečeno da će morati na još jedno putovanje prije nego što može voditi sretan i miran život, bez Posejdonova gnjeva. Vrač Tiresija rekao mu je da na otoku štuje Posejdona, da bi ublažio njegov gnjev. U Vergilijevoj Eneidi Neptun, Posejdonov rimski pandan, još je uvijek uvrijeđen i nije na strani Trojanaca. Ali ipak im je pomogao kad je Junona (Herin pandan) u prvom pjevanju htjela uništiti trojansku flotu. No, glavni je razlog bio taj što se Junona umiješala u njegovo područje.

Vanjske veze uredi