Ponte dei Sospiri

Ponte dei Sospiri (hrvatskosrpski jezik: Most uzdaha) je most koji premošćuje kanal Rio di Palazzo na granici sestiera San Marco i Castello u Veneciji. Most povezuje Duždevu palaču s Novim zatvorom (Prigioni Nuove), prvom zgradom na svijetu građenom za tu svrhu. Preko tog mosta su sprovođeni uhapšenici iz ureda državnih inkvizitora gdje su ispitivani i suđeni do tamnica u zatvoru.

Ponte dei Sospiri
Most uzdaha
Pogled na most s mosta Ponte della Paglia
Lokacija
PremošćujeRio di Palazzo
MjestoVenecija, Italija
Koordinate45°26′2.22″N12°20′27.24″E
Gradnja
Period gradnje1600. – 1603.
Graditelji
ProjektantAntonio Contin
Tehnički podaci
Vrstalučni most
Materijalistarski kamen
Ukupna duljina11 m
Upravljanje
Funkcijapješački most
Karta
Ponte dei Sospiri na mapi Venecije
Ponte dei Sospiri

Historija uredi

 
Pogled na most Ponte dei Sospiri
 
Pogled sa mosta Ponte dei Sospiri na vanjski svijet

Ponte dei Sospiri je barokni most od istarskog kamena kojeg je po nalogu mletačkog dužda Marina Grimanija projektirao i izveo arhitekt i kipar Antonio Contin od 1600. do 1603. godine.

Ponte dei Sospiri je jedan od najslavnijih mostova na svijetu, uz koji se veže legenda da su njega osuđenici bacili posljednji pogled na slobodu i život te uzdahnuli, no u stvarnosti ona ima vrlo malo veze s istinom jer se s mosta ne vidi praktički ništa, a tu su sprovođeni sitni kriminalci koji obično nisu osuđivani na smrtnu kaznu. Istina doista su mogli uzdahnuti nakon osude jer ona je u Mletačkoj Republici bila nemilosrdna i praktički nije bilo nikakve mogućnosti da se opozove i ponovno prođe most.[1][2]Moderna legenda o mostu glasi da će zaljubljeni parovi koji prođu ispod mosta točno u zalaz sunca i koji se poljube, ostati vječno zaljubljeni.[2]

Most se nalazi blizu Trga Svetog Marka, tako da ga turisti rado slikaju s mostova Ponte della Paglia i Ponte della Canonica, ili s gondola s kanala.

Imitacije uredi

 
Bridge of Sighs u Cambridgeu
 
Bridge of Sighs u Oxfordu

Ponte dei Sospiri je postao toliko slavan da ima brojne replike širom svijeta koje su inspirirane njime, ili pak nose njegovo ime. Tako se po jedan Bridge of Sighs (Most uzdaha) nalazi u engleskim univerzitetskim gradovima Cambridge i Oxford. Ovaj posljednji se službeno zove Hertford Bridge, ali ga svi zovu Bridge of Sighs. New York također ima jedan most (Met Life Bridge) koji je samo inspiriran Ponteom dei Sospiri, on povezuje dva nebodera kompanije Metropolitan Life Insurance Company.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi