Pomorski strojar

Pomorski strojar u Hrvatskoj označava zvanje brodostrojara koje stječe nakon završene prakse i polaganja državnog ispita pri lučkoj kapetaniji.

Pomorski strojar je zadužen za održavanje svih strojeva na brodu, pri čemu ima pomoć u vidu mehaničara, električara,... a ponekad i ostalih članova posade broda.

Kako na brodovima ima više strojara, postoji i njihova hijerarhija. Postoje četiri ranga pomorskog strojara ( u trgovačkoj mornarici ), koji su shodno tomu poredani po hijerarhiji. To su Upravitelj stroja, Drugi strojar, Treći strojar, te Četvrti strojar. Na jednom brodu može biti više strojara s istim rangom. Radni zadaci na brodu su podijeljeni shodno sposobnostima i rangu strojara, te se razlikuju na različitim brodovima.

Posada stroja uredi

Upravitelj stroja uredi

Upravitelj stroja je osoba na brodu koja je zadužena za održavanje strojeva i uređaja i kao takav direktno odgovara komandantu broda i inspektoru broda. Kao tehnička osoba savjetuje zapovjednika broda o svim tehničkim pitanjima na brodu, njihovom održavanju, upotrebi... Nadređen je cjelokupnoj posadi stroja te je odgovoran za njihov rad. Upravitelj stroja se postaje nakon plovidbenog staža od najmanje jednu godinu u svojstvu drugog časnika stroja uz polaganje stručnog ispita pri kapetaniji- vidi popis ovlaštenja po STCW-95 Konvenciji koji je naveden na dnu.

Drugi časnik stroja uredi

Drugi časnik stroja odgovoran za stražu u strojarnici sa strojem porivne snage 3000 kW ili jačim.

Drugi časnik stroja je zamjenik Upravitelju stroja i uobičajeno je da on rukovodi radom na terenu odnosno prati stanje brodskih strojeva i uređaja te sa nižim časnicima i ostalim osobljem dogovara vrstu i način izvođenja radova održavanja i popravaka . Prima naređenja od Upravitelja i njemu je direktno odgovoran. Da bi se postalo Drugi časnik stroja treba završiti Pomorski fakultet brodostrojarskog smjera min. VI stupanj , ploviti najmanje jednu godinu u svojstvu časnika nižeg ranga tj. časnika stroja odgovornog za stražu u strojarnici sa strojem porivne snage 750 kW ili jačim (četvrti i treći časnik stroja), te položiti stručni ispit za Drugog časnika stroja pri Lučkoj kapetaniji.

Napomena:Prema prethodno važećem zakonu prije stupanja na snagu trenutno važećeg zakona o zvanjima pomoraca drugi časnik stroja nazivao se prvi časnik stroja što je danas u praksi izvor brojnih zabuna jer prema trenutno važećem zakonu zvanje prvog časnika stroja ne postoji.

Ostali časnici stroja uredi

Časnik stroja odgovoran za stražu u strojarnici sa strojem porivne snage 750 kW ili jačim.

Treći časnik stroja i Četvrti časnik stroja su časnici stroja koji za svoj rad odgovaraju Drugom časniku stroja i upravitelju stroja. Razlika između njih je u iskustvu i sposobnostima a odgovorni su za praćenje stanja određenog dijela postrojenja, uobičajeno :(četvrti č. stroja zadužen je za kotlovnicu,separatorsku stanicu te sisaljke i transfere fluida),(treći č. stroja zadužen je za pomoćne strojeve i kompresore). Časnik stroja se postaje završavanjem najmanje srednje brodostrojarske škole, plovidbenim stažom od najmanje godinu dana u svojstvu vježbenika stroja (asistent) i polaganjem stručnog ispita "časnik stroja odgovoran za stražu u strojarnici sa strojem porivne snage 750 kW ili jačim" pri Lučkoj kapetaniji.

Ovlaštenja pomorskih strojara i posade stroja uredi

Navedeni dio je dio iz pravilnika o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca [1]


Članak 7.

(1) Zvanja pomoraca u službi stroja su:

– upravitelj stroja,

– drugi časnik stroja,

– časnik plovidbene straže u strojarnici,

– član plovidbene straže u strojarnici.

(2) Upravitelj stroja, drugi časnik stroja i časnik plovidbene straže u strojarnici, osposobljavaju se za obavljanje sljedećih djelatnosti: brodsko strojarstvo, elektrotehnika, elektronika i tehnika upravljanja, upravljanje poslovima na brodu i skrb za osobe na brodu i održavanje i popravci.

(3) Član posade koji čini dio plovibene straže u strojarnici osposobljava se za djelatnosti brodskog strojarstva.

(4) Pomorac u službi stroja može steći sljedeće svjedodžbe o osposobljenosti:

– upravitelj stroja na brodu sa strojem porivne snage od 3000 kW ili jačim (STCW III/2, točka 2);

– drugi časnik stroja na brodu sa strojem porivne snage od 3000 kW ili jačim (STCW III/2, točka 1);

– drugi časnik stroja na brodu sa strojem porivne snage do 3000 kW (STCW III/3);

– upravitelj stroja na brodu sa strojem porivne snage do 3000 kW (STCW III/3);

– časnik stroja odgovoran za stražu u strojarnici sa strojem porivne snage od 750 kW ili jačim (STCW III/1);

– član posade koji čini dio plovidbene straže u strojarnici (STCW III/4);

– upravitelj stroja na brodu sa strojem porivne snage do 1000 kW u nacionalnoj plovidbi i ribarskog broda u ZERP-u (HR III/26);

– časnik stroja na brodu sa strojem porivne snage do 1000 kW u nacionalnoj plovidbi i ribarskog broda u ZERP-u (HR III/25);

– upravitelj stroja na brodu sa strojem porivne snage do 500 kW u nacionalnoj plovidbi i ribarskog broda u ZERP-u (HR III/24).

Izvori uredi

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-27. Pristupljeno 2010-09-06.