Poluotok Kejp (afrikaans: Kaapse Skiereiland, engleski: Cape Peninsula) je stjenoviti poluotok koji se izvija 75 km duboko u Atlantski ocean na krajnjem jugozapadu afričkog kontinenta u Južnoafričkoj Republici. Na južnom kraju poluotoka nalaze se Rt Point i Rt dobre nade, a na sjevernom kraju planina Table Mountain s koje se odlično vidi grad Cape Town.

Poluotok rt
Kaapse Skiereiland
Njemačka karta poluotoka iz 1888
Njemačka karta poluotoka iz 1888
Njemačka karta poluotoka iz 1888
Koordinate: 34°12′S 18°24′E / 34.200°S 18.400°E / -34.200; 18.400
Država  Južna Afrika
Provincija Western Cape
Karta
Poluotok rt na mapi Južne Afrike
Poluotok rt
Poluotok rt
Poluotok rt na karti Južne Afrike

Geografija uredi

Poluotok Kejp je nekad bio otok, koji se prije šezdesetak milijuna godina spojio s kopnom na dijelu koji se geološki razlikuje od okolnog terena jer je pješčani. Zove se i Ravnina rta (Cape Flats). Administrativno poluotok pripada u južnoafričkoj provinciji Western Cape a sva naselja na njemu dio su metropolitanske općine Cape Town.

 
Svjetionik na Rtu Point

Rt dobre nade koji se nalazi na poluotoku često zovu mjestom gdje se susreću Atlantski i Indijski ocean, tako da zapadnu obalu kolokvijalno nazivaju Atlanskom obalom,[1] a istočnu gdje je veliki zaljev False (False Bay ili Lažni zaljev) Obalom Indijskog oceana. Međutim, prema Međunarodnoj hidrografskoj organizaciji koja definira granice oceana, točka razgraničenja oceana je zapravo Aguljaski rt, udaljen 120 km jugoistočno.[2]

Izvori uredi

  1. The Atlantic Coast (engleski). Cape Town South Africa. Pristupljeno 3. 2. 2012. 
  2. Where the two oceans really meet (engleski). South Africa info. Pristupljeno 3. 2. 2012. 

Vanjske veze uredi