Plegmund (ili Plegemund;[2] ? - 2. august 914 ili 923) bio je nadbiskup Canterburyja od 890. do smrti. Dio historičara vjeruje da je prije dolaska na mjesto nadbiskupa živio kao pustinjak. Na mjestu nadbiskupa je reogranizirao Biskupiju Winchester, stvorio četiri nove biskupije te zajedno sa drugim učenjacima sudjelovao u prijevodima vjerskih knjiga. Nakon smrti je kanoniziran.

Plegmund
nadbiskup Canterburyja
Vitraž s prikazom Plegmunda u Chesterskoj katedrali
ProvincijaCanterbury
Dijeceza/eparhijaBiskupija Canterbury
Stolicanadbiskup Canterburyja
Stolovanje završilo2. august 914 ili 923
PrethodnikÆthelred
NasljednikAthelm
Redovi
Konsekracija890
Lični detalji
Smrt2. august 914 ili 923
Svetost
Datum slave2. august
Štovanje uRimokatolička crkva[1]
Kanonizacijapre-kongregacijski

O njegovom ranom životu se ne zna gotovo ništa, osim da je bio mercijskog porijekla. Zbog reputacije učenjaka je privukao pažnju anglosaksonskog kralja Alfreda Velikog koji ga je oko 887. pozvao na svoj dvor. Tamo je pomagao u prijevodu Regula pastoralis pape Grgura I s latinskog na staroengleski.

Alfred ga je na mjesto nadbiskupa imenovao 890. Taj je događaj u svojim službenim spisima pozdravio Fulk, nadbiskup Reimsa. Prije toga je mjesto nadbiskupa bilo ponuđeno flandrijskom redovniku Grimbaldu koji je ponudu odbio. Plegmundov episkopat je kasnije potvrdio papa Formoz.

Čuvši da papa Sergije III nastoji poništiti sve odluke Formoza, Plegmund je godine 908. otputovao u Rim gdje je uspio Sergija nagovoriti da mu prizna episkopat. Nakon tog putovanja se u Englesku vratio s vrijednim relikvijama. Sljedećih nekoliko godina je proveo reorganizirajući crkvu. Nakon smrti ga je naslijedio Athelm.

Fusnote uredi

Reference uredi

  1. Farmer Oxford Dictionary of Saints pp. 438–439
  2. Wareham "Plegemund (d. 914)" Oxford Dictionary of National Biography

Literatura uredi

Eksterni linkovi uredi

Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
Æthelred
Nadbiskup Canterburyja
890–914
Slijedi:
Athelm