Platforma za reproduktivnu pravdu

Platforma za reproduktivnu pravdu zastupa feminističke vrijednosti pravednosti, nenasilja, solidarnosti i slobode kroz organiziranu političku borbu za zaštitu i unapređenje reproduktivnih i seksualnih prava i zdravlja. Okuplja organizacije koje se bave pravima žena, ljudskim pravima, zagovaranjem sekularnosti, LGBTIQ* pravima te pojedince/ke iz akademske, aktivističke i umjetničke sfere, liječnice_ke, i dr. Broji trideset aktivnih članica iz preko deset organizacija i preko pedeset podržavajućih članica iz više od petnaest organizacija.[1]

Platforma je osnovana u ožujku 2017. godine kao reakcija na odluku Ustavnog suda RH za ocjenom ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i naloga Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon. Cilj Platforme je okupiti široku koaliciju saveznica/ka u borbi za očuvanje stečenih reproduktivnih prava, ali i podizanje razine reproduktivnih i socijalnih prava.

Akcije uredi

Platforma je od svog osnutka organizirala niz akcija kojima ukazuje na stanje reproduktivnih prava u Hrvatskoj i kojima zahtijeva legalan, dostupan pobačaj bez naplate za pacijentice.

Akcije su za cilj imale pozivanje na otpor ograničavanju reproduktivnih i drugih prava žena[2][3][4][5], upozoravanje na posljedice odbijanja izvršavanja pobačaja iz vjerskih razloga[6], problematiziranje stigmatizacije pobačaja i žena koje se na pobačaj odlučuju[7][8], osvještavanja socio-ekonomskog konteksta reproduktivnih prava[9], zagovaranje medikamentoznog pobačaja, zagovaranje sveobuhvatne seksualne edukacije, itd.

Platforma je 2019. u suradnji sa Ženskom sobom, Inicijativom #Spasi me i Zakladom Solidarna pokrenula kampanju #PravdaZaDjevojčice[10]

Izvori uredi