Planinska arnika

Planinska arnika (lat. Arnica montana) poznata i kao moravka, brđanka, veprovac i vučji zub je je planinska, aromatična biljka visine od 20 do 60 centimetara iz roda arnika i porodice glavočika (Asteraceae). Raste na suhim livadama, planinskim obroncima i brdima, na području skoro cijele Europe.

Planinska arnika
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Red: Asterales
Porodica: Asteraceae
Rod: Arnica
Vrsta: A. montana
Dvojni naziv
Arnica montana
L.
Sinonimi
  • Doronicum montanum Lam.
  • Doronicum arnica Desf.
  • Doronicum arnica Garsault
  • Doronicum oppositifolium Lam.
  • Arnica helvetica Loudon
  • Arnica petiolata Schur
  • Arnica plantaginisfolia Gilib.
Arnica montana

Rasprostranjenost i stanište uredi

Planinska arnika je biljka koja raste u Europi. Nalazi se od južnog dijela Pirinejskog poluotoka do južnog dijela Skandinavije. Raste do nadmorskih visina od skoro 3.000 metara. U sjevernim dijelovima Europe biljka postaje sve rjeđa, uglavnom zbog razvoja poljoprivrede.

Osobine biljke uredi

Stabljika je uspravna i malo razgranata sa jednom cvjetnom glavicom. Visine je od 20 do 60 cm. Listovi su sitni, debeli, nasuprotni i malo nazubljeni, a pri dnu stabla složeni u rozetu. Cvijet je glavica sa jezičastim vjenčićem na vrhu stabljike i proširenim cvjetovima koji imaju pricvjetne listiće. Cvjetovi su žuti ili narančastocrveni promjera od 6 do 8 cm.

Kao ljekoviti dio biljke se koriste cvijet, korijen i listovi. Cvijet se skuplja u vrijeme cvatnje, a korijenje u proljeće.

Upotreba uredi

Planinska arnika se koristi u liječenju rana, pri čemu ublažava bolove i pospješuje njihovo zacjeljivanje. Koristi se i u liječenju grla, a sa drugim ljekovitim biljkama u liječenju upale pluća, tifusa, slabosti srca, za pospješivanje cirkulacije krvi i izlučivanje znoja i mokraće. Ova biljka je zaštićena vrsta. Od XVIII. stoljeća, kada se biljka počela koristiti u ljekarnama, njena popularnost je značajno porasla. Nekontrolirano branje učinilo je to da je biljka postala dosta rijetka, pa je morala biti zaštićena. Danas se biljka uzgaja za ljekovite svrhe.

Napomena uredi