Bale (masiv)

(Preusmjereno sa stranice Planine Bale)

Bale (ili Urgoma) je planinski lanac u regiji Oromia na jugoistoku Etiopije, južno od rijeke Avaš.

Bale

Pogled na Bale
Nadmorska visina: 4377
Mesto:  ETI, Regija Oromia
Koordinate:6°58′33″N 39°51′56″E / 6.97583°N 39.86556°E / 6.97583; 39.86556
Topo. mapa:
Bale na mapi Etiopije
Bale
Bale
Pozicija Balea u Etiopiji

U sklopu masiva Bale su planine Tulu Demtu (druga po visini u Etiopiji sa svojih 4377 m) i Batu (4307 m). Rijeka Veb, pritoka rijeke Džuba, izvire na obrocima ovog masiva istočno od grada Goba. Veliki dio masiva Bale je rezerviran za Nacionalni park Bale koji obuhvaća 2200 km² površine ovog masiva.

Planine Bale su stanište mnogih etiopskih endemskih životinja, poput etiopskog vuka (Canis simensis) koji ima stanište na Središnjoj visoravni Saneti (tu živi najveća skupina u cijeloj Etiopiji). Unutar Nacionalnog parka Bale na južnim obroncima masiva nalazi se prašuma Harena, još i danas u velikoj mjeri neistražen prostor, za koji se pretpostavlja da ima mnoge neotkrivene vrste gmazova, kao i brojne divlje životinje: lavove, leoparde i razne vrste antilopa. Osim divljine nacionalni park nudi i iznimne dobre mogućnosti za treking iz sjedišta parka Dinšo.

Danas ugrožena vrsta afričkog divljeg psa (Lycaon pictus) nekoć je imao stanište na planinama Bale (zadnji primjerak viđen je 1990), ali danas je gotovo izgnan iz planina zbog smanjivanja staništa.[1]

Povezano uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi