Plan R 4 je britanski vojni plan za invaziju i okupaciju Norveške i Švedske 1940. godine kako bi se zaustavila Švedska prodaja sirovina Trećem Rajhu.

U svojoj osnovnoj verziji plan nastaje 1939. godine, a kao službena isprika se uzima Zimski rat to jest britansko-francuska pomoć Finskoj u ratu s SSSR-om. Po toj prvoj verziji plana britanska i francuska vojska se trebala iskrcati u severnoj Norveškoj kako bi formalno vojno pomogle Finskoj, ali u stvarnosti okupirala Švedsku i Norvešku radi zaustavljanja izvoza Švedskih sirovina u Treći Rajh. Kako je plan bio jedan o najgore čuvanih ratnih planova Drugog svetskog rata Norveška i Švedska su odmah odbile ideju o puštanju savezničke vojske na svoj teritorij, nakon čega posle nastaje druga verzija plana čiji proglašeni cilj bi bila današnjim rečnikom humanitarna vojna akcija pomoći Finskoj bez dopuštenja Norveške i Švedske što bi bila de facto vojna agresija.

Kraj Zimskog rata u rano proljeće 1940. godine je uništio i ovu verziju vojnog plana pa se prešlo na sledeću čiji osnovni deo je bila vojna provokacija Trećeg Rajha putem miniranja Norveških luka kako bi ovaj izvršio invaziju i ta je provokacija definitivno učinjena kada je britanska mornarica piratski napala nemački brod koji je također protuzakonito vozio britanske vojnike u neutralnim norveškim vodama.

Po zadnjoj verziji Plana R 4 Velika Britanija je 3.4.1940. pokrenula svoju mornaricu s ciljem invazije severne Norveške, a prvi deo plana koji se sastojao od miniranja Norveških luka se aktivirao 8.4.1940. o čemu je London obavjestio užasnuti Oslo koji ubrzo potom biva obavešten da je saveznička podmornica u njegovim vodama potopila nemački brod za kojeg se po nađenim živim i mrtvim putnicima otkrilo da je vozio nemačke vojnike pošto je Treći Rajh istog 3.4.1940. godine pokrenuo svoju invaziju Norveške do koje će doći 9.4. 1940.

Na kraju osnovni deo Plana R 4 koji se ticao okupacije Severne Norveške oko grada Narvika Velika Britanija će provesti u delo što će rezultirati početnim porazom nemačke vojske koja se na tom području prva iskrcala pa to osim službenog Hitlerovog razloga za invaziju postaje jedini rezultat ovog vojnog plana.