Phoebe Halliwell

Fibi Halivel (engl. Phoebe Halliwell) je izmišljeni lik američke televizijske serije "Čari", producentske kuće WB. Njen lik tumači Alisa Milano, koja se u seriji pojavljuje u 178 epizoda, što je posle Holi Mari Koums svrstava na drugo mesto najzastupljenijih glumica u seriji. U nekoliko navrata lik Fibi tumače i Samanta Goldstin i Lori Rom. Prvobitno je Fibi bila najmlađa od tri sestre. Međutim, ubrzo posle smrti najstarije Pru, a potom i otkrivanja nove sestre (Pejdž), postaje srednja čarobnica. Fibi se udaje tri puta i to: za Kola Tarnera, potom za Deksa Losona i na kraju za Kopa.

AOL je proglasio Alisu Milano za sedmu najuticajniju vešticu u istoriji televizije.

Biografija uredi

Fibi je rođena kao najmlađe dete u porodici Halivel i to u porodičnoj kući u ulici Prekot 1329 u San Francisku. Njezini roditelji bili su majka veštica Patriša Halivel i otac smrtnik Viktor Benet. Ima dve starije sestre, Pru i Pajper. Tokom rođenja data joj je moć gledanja u budućnost i prošlost, a kasnije je ovladala i levitacijom. Iako neozbiljna, romantična i veoma emotivna, Fibi je inteligentna devojka koja je bila odlična učenica. Jednom je čak osvojila nagradu za učenicu meseca. Pru joj je često prigovarala zbog neodgovornosti i često se sa njom prepirala, pogotovo nakon što ju je proglasila krivom za raskid sa svojim verenikom, kojeg je Fibi navodno zavodila. Jednom je Fibi uhvaćena u sitnoj krađi u prodavnici, što je razočaralo njene sestre i baku sa kojom su živele. Saznanje da su veštice i iznenadna smrt njihove bake, Penelope Halivel, poboljšalo je sestrinske odnose.

Fibin veštičji život uredi

Šest meseci nakon bakine smrti Fibi se vratila u San Francisko da stanuje zajedno sa sestrama u porodičnoj kući. U početku Pru nije bila nimalo ljubazna prema njoj. Nedugo zatim, Fibi je na tavanu našla "Knjigu senki" i izrekla čaroliju kojom je neočekivano prizvala moći sebi i sestrama. Tada su saznale da su veštice i koji je njihov zadatak. Ona je dobila moć predviđanja. U početku je bila razočarana, jer joj te moći ne povećavaju borbene sposobnosti u okršajima sa zlim silama, ali je kasnije shvatila da su i njene moći korisne. Moć levitacije koju je stekla prvobitno nije mogla kontrolisati, ali je vremenom i nju svladala.

Fibi je od svih sestara najtalentovanija za pisanje čarolija. Ona je napisala čaroliju koja je uništila Izvor. Na sahrani svoje sestre Pru, Fibi je upoznala Pejdž Metjuz za koju se kasnije ispostavilo da je njena polusestra. Fibi je često ona koja prva otkrije neku činjenicu, kao što je na primer prva otkrila da su veštice. Takođe, prva je otkrila da je Leo belosvitac, ali on ju je zamolio da to nikome ne kaže. Moć predviđanja je vešticama bila od značajne koristi, a Fibi je ubrzo naučila i kako da prizove i vizije iz prošlosti.

Tokom svog veštičijeg života, nekoliko puta bila je preobražena nesrećnim slučajem u drugo biće.