Petropavlovsk Kamčatski


Koordinate: 53° 01' SG Š, 158° 39' IGD

Petropavlovsk Kamčatski (rus. Петропа́вловск-Камча́тский) je grad i administrativni, industrijski, naučni i kulturni centar Kamčatskog kraja, u Rusiji. Po popisu iz 2007. godine je imao 195.116 stanovnika, po popisu iz 2002. 198.028, a po popisu iz 1989. 268.747 stanovnika. Većinu stanovništva predstavljaju Rusi i Ukrajinci. Ovaj grad je po stanovništvu veći od susjedne Magadanske oblasti i autonomnog okruga Čukotke.

Petropavlovsk Kamčatski
Петропавловск-Камчатский

Petropavlovsk Kamčatski noću
Petropavlovsk Kamčatski noću

Grb

Zastava
Osnovni podaci
Država  Rusija
Federalni okrug Dalekoistočni
Kraj Kamčatski kraj
Osnovan 1704.
Status grada 1812.
Stara imena Petropavlovski ostrog
Stanovništvo
Stanovništvo (2005.) 196000
Položaj
Koordinate 53°01′00″N 158°39′00″E / 53.016667°N 158.65°E / 53.016667; 158.65
Vremenska zona 12
Površina 400 km²
Petropavlovsk Kamčatski na mapi Rusije
Petropavlovsk Kamčatski
Petropavlovsk Kamčatski
Petropavlovsk Kamčatski (Rusije)
Ostali podaci
Gradonačelnik Vladislav Skvorcov
Pozivni broj +7 4152
OKATO kod 30 401
Veb-strana www.grad.kamchatka.ru

Istorija uredi

Grad je osnovao Vitus Bering, koji je stigao do luke Avače godine 1740. i postavio kamen temeljac za luku Petropavlovsk, koja je dobila ime po njegova dva broda — „Sveti Pavle“ i „Sveti Petar“ — sagrađena u Ohotsku za potrebe njegove druge ekspedicije. Tokom Krimskog rata, ova tvrđava je poslužila za uspiješno odbijanje francuskih i britanskih snaga i ni kasnije nikad nije pala u ruke svojih neprijatelja.

Položaj uredi

 
Pogled na Petropavlovsk Kamčatski iz Avače (u pozadini se vidi vulkan Korjakski

Sam grad je smješten na visoravni okruženoj vulkanima; štaviše, iz samog grada se teško može vidjeti horizont iz bilo koje tačke, jer je cjelokupan okružen planinama i vulkanima. Iza luke Avače se nalazi najveća ruska podmornička baza „Ribačij“ koja je osnovana za vrijeme SSSR i koja i dalje pripada aktivnoj ruskoj mornarici[1].

Klima uredi

Klima u Petropavlovsku Kamčatskom je subarktička i količina padavina se procjenjuje na oko 860 milimetara, što je oko 3 puta više nego npr. u Sibiru, i pri čemu većinu predstavlja snijeg. Zimi je klima blaža nego u Sibiru — tipična temperatura u januaru je u prosjeku -7,3 stepeni Celzijusa, a ljeti, u julu, maksimalna temperatura je u prosjeku oko 20 Celzijusovih stepeni.

Ekonomija uredi

 
Trg Lenjina u Petropavlovsku Kamčatskom

U Petropavlovsku Kamčatskom su se za vrijeme Sovjetskog Saveza lovile velike količine ribe (naročito lososa) i kraba za ishranu, ali od pada Sovjetskog Saveza prava na ribolov u ovoj oblasti su prodata stranim proizvođačima.

Grad ima razvijenu infrakstrukturu za turizam. Oko 20 turističkih agencija, koliko ih ima, nudi širok opseg usluga, od lova na medvjede do paraglajdinga. Međutim, ne postoji izgrađen put do Kamčatke, što Petropavlovsk Kamčatski čini drugim najvećim takvim gradom na svijetu, poslije Ikitosa u Peruu. Zbog svega toga, Petropavlovsk Kamčatski je skup za turistički odmor, ali mu popularnost u zadnje vrijeme raste zbog bogate prirode, vulkana, rijetkih životinjskih vrsta, nezagađenosti i drugih turističkih kvaliteta. U gradu se nalazi istoimeni aerodrom, „Petropavlovsk Kamčatski“.

Vidi još uredi

Reference uredi